Tillväxt Finspångs stora vision är att invånarantalet i Finspångs kommun ska öka till 30 000 personer till år 2035. Två nya tjänster har inrättats för att öka fokus mot huvudmålet – ett växande Finspång.
– Bakgrunden handlar om att utveckla destinationen Finspång. Både som en plats för besök, men också att jobba för att Finspång ska vara en attraktiv kommun att både flytta till och etablera företag i, säger Anna Lövheim, verksamhetsledare Tillväxt Finspång.
De två destinationsutvecklarna heter Malin Fritiofsson och Julia Sjöstrand och har precis börjat sina nya tjänster. Malin på 50 procent och Julia på 70 procent.
– Det är våra två nya stjärnor. De har olika bakgrunder och olika infallsvinklar, så jag är säker på att det här blir bra. Det var 15 mycket kvalificerade personer som sökte tjänsterna, berättar Anna Lövheim.
Malin Fritiofsson, 27, är välkänd för er läsare i olika sammanhang. Att hon brinner för Finspång är ingen nyhet, snarare ett kallt konstaterande.
– Att det är bäst i Finspång borde fler inse, det är här mitt hjärta finns. Jag kommer jobba kvar på Bergska gymnasiet och det finns synergieffekter att arbeta med tillsammans med Tillväxt Finspång. Det finns ett projekt som vi snart kommer att genomföra tillsammans, säger hon.
Julia Sjöstrand, 28, är däremot mer okänd i Finspång.
– Jag är född och uppvuxen i Norrköping och bor där nu också, berättar hon.
Hur kom det sig att du sökte den här tjänsten?
– Att förändra och förbättra och jobba med destinationsutveckling har jag längtat efter länge. Jag har nyligen gått en utbildning som handlar om management inom besöksnäring, så det passar också in i just den här tjänsten, säger Julia.
Känner ni varandra sedan tidigare?
– Nej, men vi har redan hunnit "bubbla" en hel del och det känns som att kemin mellan oss är jättebra. Vi kommer att komplettera varandra, jag som Finspångsbo och Julia med ögon utifrån, säger Malin och Julia håller med.
Att försöka göra Finspång, som helhet, mer välkomnande är en del i uppdraget.
– Vi vill att det ska vara en "wow-känsla" när folk kommer till Finspång. Det är ett långsiktigt jobb att ändra attityder som på sikt kan göra skillnad, förklarar Julia.
Centrum hamnar ofta i skottgluggen för folks besvikelse som tråkigt och "dött".
– Det gäller att kroka arm med kommunen och fastighetsägarna och försöka lyfta centrum och andra delar av kommunen på olika sätt. Mycket handlar om att bygga stolthet, men att också visa upp sig mot omvärlden och ta mer plats, till exempel på olika regionala plattformar, säger Anna Lövheim.
Hur lätt är det att arbeta med att öka attraktionskraften för en kommun i pandemitider?
– Det är jättesvårt och det finns stora begränsningar i vad vi får och kan göra. Att bygga upp en mötesplats när det mest förbjudna är att mötas är som att slå knut på sig själv. Men vi kan ändå bygga upp mycket och mötas på andra sätt än fysiskt. Vi har kunnat arrangera kurser och möten och anpassat oss till en mer digital verklighet, förklarar verksamhetsledaren.
Tillväxt Finspång har tappat en del företag under pandemin och har just nu 55 medlemmar.
– Många företag har det tufft, vilket vi har förståelse för. Målsättningen är att öka antalet medlemmar, ett av många uppdrag för de nya destinationsutvecklarna, säger Anna Lövheim.