Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unikt samarbete för kompetensen

Ett unikt samarbete mellan Curt Nicolin Gymnasiet och Mo Gård ska säkerställa och utveckla framtida kompetens.Tillsammans vill de starta ett vård- och omsorgsprogram.

FINSPÅNG2012-03-03 05:09

Ta ett företag som står inför den största kompetensutmaningen någonsin och ett företag med erfarenhet av hur rätt kompetens kan säkerställas. Gör gemensamsak och saken är biff! Precis så resonerar Curt Nicolin Gymnasiet och Mo Gård som nu planerar att starta ett vård- och omsorgsprogram tillsammans.

- Det är en vinna-vinna-situation. På det här sättet säkrar vi en del av vårt framtida kompetensbehov, det är bra för kommunen och bra för CNG som breddar sin verksamhet, förklarar Michael Karlsson som är vd för Mo Gård.

Företagen har fört diskussioner om hur ett samarbete skulle kunna se ut, och kom ganska snart fram till att de tänker på samma sätt.

- Vi är non-profitverksamheter båda två och vi ser på utveckling och lärande på samma sätt, säger Michael Karlsson.

CNG:s vd Magnus Schenström instämmer:

- Våra värdegrunder stämmer väl överens. Vi kan utbildning och de kan verksamheten.

Stor utmaning

Tanken är att vård- och omsorgsprogrammet startas höstterminen 2013, samtidigt som CNG flyttar in i de nya lokalerna på Stationsområdet. Utöver de "vanliga" lärarna ska personal från Mo Gård komma och undervisa eleverna, ett sätt att lära ut just den kompetens som Mo Gård efterfrågar. Michael Karlsson berättar att företaget nämligen står inför den största utmaningen någonsin i och med de stora pensionsavgångarna de närmsta åren.

- Det här handlar helt enkelt om att säkerställa vår framtida kompetensförsörjning, som för vilket företag som helst.

CNG:s grundtanke är att utbilda elever där det finns arbetstillfällen. Hittills har det varit inom industri och teknik och att bredda utbildningsområdet med ett vård- och omsorgsprogram, följer samma grundtanke: utbilda där det finns anställningsbehov. Som på Mo Gård.

- Det är jättespännande att ge sig in på ett nytt område, säger Magnus Schenström, som även ser flera fördelar:

- I korsvägen mellan teknik och vård och omsorg kan man hitta mycket. Man kan till exempel ha ett handikapp där det behövs ett tekniskt hjälpmedel och då kan de olika utbildningarna hitta varandra. I naturen är det mest artrikt där två biotoper möter varandra, till exempel äng och åker, det skapas en slags spänning. Samma sak händer här! menar han.

Läs mer i dagens tidning.

0122-131 77

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om