Det har schaktats jord och planterats blommor över 400 kvadratmeter, på höjden bredvid utslagsplatsen vid golfbanans andra hål.
I en väldig sandlimpa, som närmast kan liknas vid en omvänd sandbunker, ska nya hyresgäster ta plats i framtiden.
Rödlistade pärl-, småfibble-, guldsandbi. Finspångsunika silvergökbi, som nästan uteslutande finns i nordöstra Östergötland.
Surrande och sällsynta.
– Idén fick jag när jag träffade Tommy Karlsson från Länsstyrelsen på en golfbana i Mjölby. Vi tittade på om det var lämpligt med ett liknande projekt här. I Finspång finns flera av de arter som vi vill värna om, säger Bo Lindgren som tillsammans med Rosita Nyqvist tittar på projektets slutfas.
Länsstyrelsen har i år satsat extra mycket på att bygga boplatser för vildbin. De små insekterna har en nyckelroll för bevarandet av den biologiska mångfalden och naturliga faunan. Finspångs sandrika områden där bin gärna bygger markbon sträcker sig från Eliantorp till Igelfors. Finspångs GK kan bli ett steg på vägen för bina, att ta tillbaka förlorade boplatser.
– De flyger ganska korta avstånd från bo till blomma. Men till nya platser där de ska bo kan de dra iväg fler kilometer. Vår förhoppning är att vi ska lyckas få in de här ovanligare arterna till den här sandbädden. Är de tillräckligt nära så går det.
– Vi har liknande platser på motorbanan Eliantorp några kilometer bort. En annan plats är vid ledningsgata vid Najenlunden, berättar Tommy Karlsson.
Biologen från Länsstyrelsen som är ute med kollegan Sofia Almkvist och ett arbetslag från Skogsstyrelsen planterar 1 500 plantor av fyra olika sorter. En äng med bland annat blåklocka, rot- och flockfibbla.
– Vi har fått väldigt snabba resultat när vi gjort sådana här åtgärder. Här kan det dock dröja längre tid tills de är etablerade, säger Tommy Karlsson.
För Finspångs GK är projektet ännu ett steg som klubben tagit de senaste åren genom att bli geocertifierad golfklubb. Ett arbete som startade 2018.
– Vi har tidigare byggt faunadepåer. Rishögar, för att gynna insekter och för att fåglar ska få mat. Det är jätteroligt att samarbeta med Länsstyrelsen i sådana här projekt. Också kul att visa att vi inte bara är tokiga golfare, utan att vi värnar om miljön och den biologiska mångfalden. Det tycker vi är jätteviktigt, säger Bo Lindgren som jobbar i klubbens miljöråd tillsammans med Rosita Nyqvist.