Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unik kanon från Finspång

Hört talas om Finspångskanonen ”Marna”? Om inte, är det inte så konstigt, eftersom kanonen står på ett museum på Bornholm, efter en brokig historia.




Ole Fassen från Bornholms Försvarsmuseum framför Finspångskanonen "Marna".

Ole Fassen från Bornholms Försvarsmuseum framför Finspångskanonen "Marna".

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2019-08-17 07:00

– Ja det kan man nog konstatera, säger Ole Fassen, som jobbar på Bornholms Försvarsmuseum i staden Rönne.

– Bara det faktum att kanonen fått ett namn, Marna, är ju ovanligt för kanoner. Vad jag vet är det väl bara två andra namngivna kanoner, nämligen Mons Meg, en 1500-talskanon i Edinburg Castle i Skottland och tyskarnas gigantiska kanon Tjocka Berta från första världskriget.

Varför blev då den här Finspångskanonen namngiven?

– Ordet Marna betyder på bornholmska morgon och det var mest på morgnarna som den här kanonen, gjord i Finspång 1864 och med serienumret 56, användes.

Mest på morgnarna?

– Ja, kanonen fungerade som en signalapparat, som kunde leda skeppen in till hamnen i Rönne, när det var dimma. Man sköt tre skott, ett mot havet, ett mot hamnen och ett mot norr.

Var 56-an aldrig med i någon strid, innan den blev förvandlad till dimkanon?

– Nej, just 56-an fick aldrig vara med om någon strid. Det var nämligen så att danska armén köpte ett antal fyrapunds räfflade kanoner från Finspång 1863 och en del av dem kom i aktion i krigen 1864.

– Men ett antal av kanonerna blev levererade till Danmark först efter freden. 56-an blev levererad till staden Hald på Jylland 1864 och där blev den kvar till 1871.

– Då blev den överförd till Köpenhamn och ingick i fästningsartilleriet till 1905. Då betecknades den som omodern och inte krigsbrukbar längre och hamnade på ett magasin.

– Men 1906 såldes den till Rönne hamn här på Bornholm, där den brukades som dimkanon innan den sedan hamnade här på museet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om