Vi ses i skolkafeterian på CNG en eftermiddag i maj. Gymnasieeleverna Linnéa Blom och Fabian Strömberg som går tredje året och som redan har mönstrat.
Och så Elsa Ersman och Vincent Klefbäck, som går i tvåan och har mönstringen framför sig. De är två av de 1130 ungdomar i Östergötlands län som i år kallats till mönstring. 730 killar och 400 tjejer födda 2005.
– Om en månad får jag veta när det är dags. Jag har alltid velat göra lumpen. Jag tror att man lär sig sjukt mycket och jag vill utmana mig. Jag har också hört att man får massa minnen för livet, säger Vincent.
Elsa Ersman väntar också på besked om var hon ska mönstra. Hon är förväntansfull och har ett långsiktigt mål utstakat – hon vill jobba inom försvaret.
– Jag har gått en sommarutbildning med Flygvapenfrivilliga på helikopterflottiljen i Linköping. Jag vill bli stridspilot i framtiden. Eller helikopterpilot. Något där man får vara i luften, säger hon.
I år har Plikt- och prövningsverket skickat ut 107 000 mönstringsunderlag till ungdomar födda 2005. Ett underlag som ligger till grund för vilka som ska kallas till mönstring.
– Vi kallar 25 000 till mönstring i år. Runt 7 000 av dem får sedan rycka in och göra grundutbildning med värnplikt, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket.
Det är betydligt fler än tidigare. För fem år sedan kallades bara 11 000 till mönstring, drygt 4 500 ryckte sedan in.
Det är så utvecklingen ska se ut, enligt det femåriga försvarsbeslut som riksdagen tog 2020 och som bygger på att antalet värnpliktiga årligen ska öka. Det nuvarande beslutet gäller till 2025, då 8 000 ska rycka in.
Men innan man får göra värnplikten är det således mönstring som gäller. Den inleds med ett inskrivningsprov, en typ av begåvningstest. Därefter följer ett samtal med psykolog.
– Det kan jämföras med en anställningsintervju. Därefter får man träffa en sjuksköterska och göra styrkelyft och konditionstest genom att cykla. Man gör även syn-, färg-, och hörseltest och får också träffa en läkare för en medicinsk undersökning, tillägger hon.
Den som klarat alla moment hamnar hos en inskrivningshandläggare som utifrån värdena avgör vilken befattning man ska tilldelas.
– Det finns i år cirka 150 olika befattningar, säger Marinette Nyh Radebo.
Vincent Klefbäck skulle gärna vilja placeras inom stridsflyget. Men han tror att han faller på att synen är lite dålig.
– Men jägarutbildnIng hoppas jag på. Fast jag vet att det är bland det svåraste också, men jag lägger ribban högt, säger han och skrattar.
Fabian Strömberg, är en av de som tagit sig ända i mål och ska göra värnplikten. Den 24 juni, strax efter studenten, bär det i väg till Ronneby. I elva månader är han stationerad där.
– Jag kommer att vara Jas Gripenmekaniker. Det ska bli kul och intressant att få lära sig något nytt. Jag är också rätt skoltrött så det här blir ju något helt annat, konstaterar han.
Mönstringen minns han som "rätt tuff ".
– Psykologdelen var svårast, det var en mangling på 40 minuter. Även cyklingen och styrkelyftet var tuffa, säger han.
Linnéa Blom, som också mönstrat, håller med. Det var ingen enkel lek. För henne tog det stopp efter en deltest och hon fick vända hem. För det är så det är. Tar det stopp innan alla prov är avslutade, får man lämna mönstringen.
– Det är klart att det är tråkigt. Jag ville verkligen det här. För mig handlar det om att utmana mig själv. Men jag kommer att försöka igen. Nu vet jag lite mer vad som förväntas. Det här är ju en chans man har i livet som inte alla får, så den vill jag ta, säger hon och skickar med ett råd till alla som missat:
– Vill du, så försök igen.
Har ni blivit mer taggade på att göra lumpen med tanke på allt som sker i omvärlden, som kriget i Ukraina?
– Det är klart att man vill försvara sitt land. Det är bra att det togs upp igen att man ska göra värnplikt. Att vara med i försvaret ser jag som jättestort, men det är ändå möjligheten att få utmana mig själv som är störts, säger Linnéa.
Hon får medhåll av de andra. Så tänker de också.
– Ja, och jag har också hört att det är lättare att få jobb om man gjort lumpen, säger Vincent.