Det är samling i "Hockey-kiosken" på Grosvad. Sommarjobbarna lyssnar på projektledarna Fanny, Tuva och Maid som håller i mötet. Tisdagens aktiviteter med vattenlekar och skoj diskuteras. Tonvikt läggs på säkerheten och att barnen ska trivas och ha kul på lägret.
– När jag hade prao på skolan var jag på en förskola. Det var roligt men ansvarsbiten var lite läskig om barnen skulle bada, minns Fatima.
– Det gäller att man är flera i personalen och att man har koll så ingenting händer, utvecklar Elin.
Den tryckande värmen är ett bekymmer som sommarjobbarna snabbt fick lära sig att hantera med barnen.
– Vattenflaskorna fylls på regelbundet, vi ordnar med vattenposter och så får de chips och vattenmelon. Då går det lätt, säger Elin.
Regelverket på lägret är glasklart. Språket ska vara vårdat och uppförandet korrekt. Man behandlar varandra som man själv vill bli behandlad.
– Sommarjobb ger erfarenhet. Jag vill läsa till barnsjuksköterska eller barnmorska när jag blir äldre, säger Elin.
Johanna Killander gör sin tredje sommar hos Finspångs Tekniska. Hon syns ofta sköta planteringar, rabatter och blomsterarrangemang i sommartider. Johanna läser i vanliga fall till djurvårdare och skötseln av parker och grönområden är ett skönt avbrott från studierna.
– Det här jobbet är helt okej, jag vet hur det fungerar och det är nära till jobbet.
Hur klarar du värmen?
– Genom att dricka mycket och ta korta pausar. Tack vare att jag vattnar har jag alltid slangen nära till hands, säger hon och skrattar.
Lönespecialisten Petra Nilsson uppger att kommunens sommarjobbare är fördelade inom barn-, äldre-, och social omsorg, lokalvård, bibliotek, turistbyrå, administration och på Sports Camp och Camp Grosvad. Hon pratar om en "win–win"-situation för båda parter.
– Från arbetsgivarsidan vill vi gärna visa upp arbetsplatserna för att kunna värva nya kollegor inför framtiden. Det ger också möjlighet att göra det där lilla extra för våra barn, brukare och vårdtagare. Betydelsen av det lilla extra varierar dock beroende av var feriearbetarna är.
Sommarjobbarna får, förutom chansen att prova på olika jobb, även ny kunskap och erfarenhet.
– Tre veckor och 60 timmars jobb ger ungdomarna en lön på drygt 4 700 kronor. Det är en bra sommarpeng, säger Petra Nilsson.