Unga skickar äldre ut i cyberrymden
Tre elever på Bergska gymnasiet har redan fått pris för Östergötlands bästa UF-tjänsteföretag. Nu vill de fortsätta satsa på kurser som får pensionärer att upptäcka datorer och internet.
Jacob Bergvall ser till att Ingegerd Öhrn och Ingeborg Arvidsson får ordning på e-posten. I bakgrunden ses Adam Störe på väg att hjälpa andra deltagare i datakursen för äldre på Bergska skolan.Foto: Charlotte Delaryd
Foto: Charlotte Delaryd
Ingegerd Öhrn, 77, varvar skratt med koncentration under lektionen i en av Bergska gymnasiets datasalar. Hittills har hon lärt sig enklare filhantering och vad konstiga ikoner på skrivbordet betyder. Hon har även surfat på internet och bekantat sig med skrivprogram.- Jag har upptäckt hur mycket man kan kommunicera och hitta information om allt möjligt med hjälp av datorn. Nu kan jag skriva föredrag, titta på resor och köpa biljetter. Det är en helt ny värld men det är mycket som strömmar emot, konstaterar Ingegerd Öhrn.Ingeborg Arvidsson, 84, är lite mer rutinerad och använder redan Skype för att prata med barnbarnen i USA. - Men jag vill lära mig mer för att kunna gå ut på nätet och läsa tidningar och annat. Där finns ju hur mycket som helst, säger hon. Bästa tjänsteföretag
Alla kursdeltagare hyllar sina tre tålmodiga och pedagogiska lärare, som nyligen även fick ta emot ett pris för sin affärsidé. Under en mässa för 300 UF-företag utsågs de till bästa tjänsteföretag i Östergötlands län. - Det känns jättekul att få bekräftelse för all tid vi lagt ner. Nu ska vi till Stockholm för att ställa upp i SM och se vad vi går för där, säger Adam Störe.Ingegerd Öhrn vill gärna gå de fortsättningskurser som planeras till sommar och höst. - Jag har ingen dator hemma men nu tänker jag köpa en liten laptop, säger hon innan hon loggar ut för en kaffepaus.
UF-företag kan startas av gymnasieelever för att ge träning i företagande och entreprenörskap. Under ett års tid står eleverna själva för affärsidé, marknadsföring och försäljning av varor eller tjänster. Bland Finspångs gymnasieelever driver cirka 30 procent ett eget UF-företag i utbildningssyfte. Jämfört med 2008/2009 års mätning har UF-företagandet i Finspång ökat med 11 procent, vilket är den största ökningen i länet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!