– Ja, många som vänder sig till oss för att få rådgivning är i åldrarna 19-25 år. De lockas av att få att bestämma själva och samtidigt få ägna sig åt det de brinner för. Man kanske har haft en hobby, som man nu vill ta till en annan nivå. säger Fredrik Sundqvist, verksamhetsansvarig rådgivare på Nyföretagarcentrum i Finspång.
- Jag tycker också att man ser en skillnad bland de unga personer som idag vill starta eget, jämfört med tidigare. Det finns en stor nyfikenhet och en vilja att verkligen söka information för att se vilka möjligheter som ges, säger han.
Vi har tidigare presenterat den senaste statistiken från Nyföretagarcentrum och Bolagsverket, som visar kommunrankingen när det gäller antal nystartade företag. Där framgår att Finspång, visserligen ligger väldigt långt ner bland landets kommuner, på plats 276, men att placeringen ändå är en liten klättring, från plats 285 år 2015. I procent handlar det om en ökning med 13,7.
Uppsvinget märks framför allt inom e-handel och för tjänsteföretag.
Vad krävs för att lyckas som egenföretagare?- Man måste vara driven, envis och uthållig. Faran är om man missbedömer allt hårt arbete som krävs. För att ta ut en lön motsvarande den man skulle ha som anställd, får man räkna med att det kan ta tre till fem år. Så det gäller verkligen att inte ge upp, säge Fredrik Sundqvist.
Trots ökningen av nyföretagandet ligger Finspång ändå långt ner bland landets kommuner, varför?– Finspång är ju en bruksort där företagarandan fortfarande inte är så stark.