Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unga killar väljer högskoleutbildning

I statistiken om hur många unga som pluggar vidare efter gymnasiet är det en grupp som utmärker sig. De 19-åriga killarna.

En orsak. Magnus Schenström, VD för CNG tror att dubbelkompetensen är en orsak till att många unga från Finspång väljer att läsa vidare.

En orsak. Magnus Schenström, VD för CNG tror att dubbelkompetensen är en orsak till att många unga från Finspång väljer att läsa vidare.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2014-10-20 08:53

Statistiken handlar om hur många av Finspångs ungdomar som förra året valde att påbörja en högskoleutbildning. Den kommer från Universitetskanslerämbetet och visar att 40 procent av 24-åringarna påbörjade en högskoleutbildning förra året och 25 procent av 21-åringarna. Det är något lägre än snittet för hela riket.

– Man skulle egentligen behöva titta på hur det ser ut jämfört med liknande kommuner i landet. Det skulle också vara intressant att se hur det ser ut jämfört med tidigare år, säger Magnus Schenström, VD på Curt Nicolin gymnasiet.

Men det finns en grupp där Finspångs ungdomar ligger en bit över rikssnittet. Det är bland 19-åringarna, där det framförallt är killarna som utmärker sig.

– Det är förstås svårt att säga vad det är som gör att just den gruppen sticker ut. Men om jag ska spekulera kan det bero på att killar i rätt hög grad går yrkesprogrammen. Vi har det industritekniska programmet, elprogrammet men också teknikprogrammet. Teknikprogrammet är högskolebehörigt, vilket inte el- och industriprogrammet är. Men sen har vi på CNG något som vi kallar för dubbel kompetens, som skulle kunna vara en del i varför så många av de 19-åriga killarna söker in till högskolan, säger Magnus Schenström.

Dubbel kompetens innebär att eleverna har möjlighet att lägga till ytterligare kurser. De som går ett yrkesförberedande program har möjlighet att välja till ämnen som ger dem behörighet till att söka in till högskolan och de elever som går ett högskoleförberedande program kan välja till kurser i yrkesämnen.

– Vi har rätt mycket killar på det industritekniska- och elprogrammet och när de nu också har högskolebehörighet kan det vara det som syns i statistiken, säger Magnus Schenström.

Läs mer i måndagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om