Flera framgångsrika UF-företag har fötts i Finspång. Två av dem, Locker Room Talk och Prime Leauge UF, var några av gästerna när Ung Företagsamhet sände live från Kulturhuset för att inspirera blivande företagare i länet.
I publiken satt årets unga Finspångsföretagare, som innan sändningen fick försöka sälja in sina företagsidéer. De tre som lyckades bäst under sina två minuter fick riskkapital på 200, 400 och 500 kronor.
Helping Hands UF tog chansen. De vill ta vara på matsvinn från affärer och skänka det till behövande, men också att finnas till hands vid jul.
– Vi vill göra något som hjälper folk, säger Linus Dahl.
Elsa Winell, Gabriella Olsson, Tilda Andersson och Engla Påhlsson bakom Eget UF vill också hjälpa andra, genom att göra smycken.
– 20 procent av intäkterna kommer att gå till det smycket står för. Mustasch för prostatacancer, kvinnosymboler för kanske bröstcancer eller kvinnojourer, säger Elsa som två exempel.
De skriver ut symbolerna i en cad-maskin, gör en form av silikon och gjuter slutligen berlocken. De är besvikna på dyra smycken som inte håller. Nu testar de sig fram för att själva hitta rätt material.
– Det ska också vara så miljövänligt som möjligt, säger Gabriella.
De var de som lyckades sälja in sig bäst, och belönades med 500 kronor.
Det är första gången som Bergska och Curt Nicolingymnasiet anordnar en gemensam UF-kick off. Idén föddes med Ung Företagsamhets sändning.
– Det känns väldigt lyckat, vi är inne på att fortsätta i någon form nästa år, säger UF-läraren Jan Ström.
Han och Maria Almeborn gläds åt det växande intresset. I år handlar det om drygt 100 elever.
Zuzanna Kobrzenicka och Minoo Jansson sticker ut med sitt Estudiar UF, inte bara för att de går på olika skolor.
– Vi fick höra att vi hade en unik idé, säger Zuzanna.
De vill sprida sina språkkunskaper till äldre. De ser det både som ett tillfälle för kunderna att lära sig ett språk, för att underlätta på resor, och ett sätt att umgås.
– Det kan vara kul att hänga, ta en fika och umgås, säger Zuzanna.
Inclusive Event UF spinner vidare på förra årets succé Prime Leauge UF, som anordnade olika sportturneringar för att öka gemenskapen och motverka segregationen. Målet är en större bredd, för att alla ska våga vara med.
– Det kan vara vanliga sporter som brännboll, men kanske också speltävlingar, e-sport, säger Mohammed Aljamal.