Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unga föreslås få egen frågestund

Ordna en frågestund för ungdomar i kommunfullmäktige och starta ett medborgarutskott. Det föreslår demokratutskottet i två motioner till kommunfullmäktige.

FINSPÅNG2003-11-18 06:00
Demokratiutskottet har lämnat två motioner till kommunfullmäktige. Den ena motionen har sitt ursprung i en gammal motion från det tidigare demokratiutskottet. Utskottet förslog då att ett ungdomsfullmäktige skulle ordnas. Motionen antogs av fullmäktige, men något ungdomsfullmäktige har inte hållits. Eftersom det nuvarande demokratiutskottet tycker att idén och syftet med motionen är bra, har de skrivit en ny motion i frågan. Nu föreslås att en ungdomens frågestund ska läggas in som en punkt under kommunfullmäktiges sammanträden några gånger per år. Detta för att..." i någon mån kompensera ungdomarna och deras möjligheter att få del av den lokala politiska verksamheten och hur den arbetar", skriver demokratiutskottet i motionen.

Rikta uppmärksamhet
Utskottet vill att frågestunden i första hand ska rikta sig till ungdomar upp till och med gymnasieåldern. "Frågeställandet kan i sig också få fullmäktiges politiker att rikta uppmärksamhet mot vissa utpekade områden, som ungdomarna upplever som viktiga, och kan på det sättet bidra till att förstärka fokuseringen på barn- och ungdomsperspektivet i det lokala politiska arbetet", skriver demokratiutskottet. Utskottet föreslår också att kommunfullmäktiges presidium ska göra ungdomens frågestund känd bland berörda skolledare och lärare.

Bilda medborgarutskott
I den andra motionen föreslår demokratiutskottet att ett medborgarutskott ska bildas. Detta för att få en ökad kontakt med kommunens olika kommundelar. Man vill att medborgarutskottet ska ha kontakt med enskilda, intressekonstellationer av medborgare, byaråd och med de kommunbygderåd som nyligen har bildats. Utskottets uppgift ska också vara att se till att de uppfattningar som kommer fram i kontakterna ska framföras till kommunfullmäktige.

Stärka demokratin
"Vi motionärer tror att en ökad och mer frekvent kontakt med kommunens olika kommundelar, inräknat centralorten, kan stärka demokratin och det medborgerliga inflytandet, vilket kommer kommunen till del både på kort som lång sikt. Vi tror också att ett ökat engagemang och utåtriktning från fullmäktige kan stimulera intresset för lokal politik och därmed få en ökad anslutning till våra i fullmäktige representerade partier", skriver demokratiutskottet. Utskottet vill att sju ordinarie ledamöter och sex ersättare från kommunfullmäktiges ordinarie- samt ersättarlista ska ingå i medborgarutskottet. Demokratiutskottet består av representanter från samtliga partier i kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om