Undersköterskan som tände på brandkåren
Finspångstjejen Elisabeth Andersson är timvikarie på Storängsgården. Och praktikant hos räddningstjänsten. Hennes mål är att bli brandman. - Jag trivs bara mer och mer, säger hon.
Elisabeth Andersson gör praktik på räddningstjänsten i Finspång, samtidigt som hon jobbar på Storängsgården. Foto: Andreas Skogh
Foto:
Hon får vara med på övningar, men inte på larm. Uppgifterna varierar, allt från att spela offer vid simulerade olyckor, till att rulla och tvätta slang, tvätta brandbilar och träna.
- Jag hänger med dem i arbetet helt enkelt. Det är ett speciellt folk, på ett positivt sätt. De är omtänksamma och tänker på hur folk mår, säger hon.
Ledigt för att jobba
Praktiken är på heltid, men när Storängsgården behöver Elisabeth får hon ledigt från praktiken för att ta hand om de gamla på demensavdelningen Eken. Elisabeth tycker att kombinationen fungerar bra och att jobben inte är helt olika varandra.
- Jag tar hand om de gamla och som brandman hjälper man också människor, säger hon.
Bitar som första hjälpen finns även med i båda yrkena. Sedan Elisabeth började på praktiken ser hon de tunga lyften i vården som träning. Hos räddningstjänsten tränar hon nämligen en timme varje dag. Ibland är hon med på fotboll eller innebandy, men för det mesta kör hon styrketräning.
- Jag har alltid varit intresserad av att träna. Konditionen har jag, men jag måste öva upp styrkan. Det är jag och alla karlarna, så det är svårt att mäta sig med dem, säger hon.
Hon klarade inte testet på konditionscykel. Men hon tycker inte att kraven för att bli brandman är för höga, eftersom det krävs en hel del fysiskt för att klara av jobbet.
- Man kan träna upp sig, men det går inte att banta och tänka på hur kroppen ser ut. Det är bara att käka och träna hårt, säger hon.
Elisabeth har en sjuårig dotter som är stolt över sin mamma.
- Hon brukar säga att jag är brandman, fast det är jag ju inte, säger Elisabeth.
Inte än. Men det är brandman Elisabeth vill bli och hon har redan bestämt sig för att söka till den tvååriga räddningsutbildningen, när praktiken är över.