Underkänt Sapa
Sapa Heat Transfer får inte ens ett poäng i Folksams jämställdhetsundersökning utan får hålla till godo med 0,73 poäng av fem möjliga.
VD Michael Mononen på Sapa Heat Transfer har lång väg kvar att gå innan hans företag är jämställt. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Han menar dock att ansvaret inte bara ligger på företaget utan att intresset för tekniska yrken måste väckas hos kvinnor på ett tidigt stadium.
- Rekryteringsunderlaget för oss är ju begränsat, men vi har redan ökat andelen anställda kvinnor. Nu har vi två kvinnor i ledningsgruppen mot en tidigare. Och jag tycker att ledningsgruppen är viktigare än styrelsen eftersom det är där som besluten fattas.
Sapa Heat Transfer försöker också att anställa kvinnor på de lediga positioner som blir.
Mest kompetent
- Vi söker så klart de kvinnor som har bästa kompetensen för jobbet. Man kan ju inte bara anställa kvinnor för att de är kvinnor. Det här är ett arbetet som kommer att ta tid, men vi har klara mål när det gäller både jämställdhet och mäniskor med annan kulturell och etnisk bakgrund, säger Michael Mononen.
För att påverka
Folksams jämställdhetsgranskning omfattar drygt 400 företag, en granskning som görs för att påverka företagen att bli mer jämställda, vilket i sin tur leder till högre kompetens enligt Folksam.
Av Sapa Heat Transfers AB:s 416 anställda är 13 procent kvinnor och nio procent av ledningsgruppen är kvinnor, men det finns inte en enda kvinna i styrelsen. I granskningen ger lika stor andel kvinnor som män bland anställda, i ledningsgrupp och i styrelse betyget 5,0.