Unckel besökte polisen
FINSPÅNGI går var det så dags för ännu ett politikerbesök i Finspång. Det var Per Unckel (m), riksdagsman och gruppledare som gästade Finspångs polisstation samt Bergska skolan. Han lovade dygnetrunt-bemanning på stationen med moderaterna vid styret. Det var för övrigt finspångspolisens första politikerbesök denna valrörelse.
Den moderate riksdagsmannen och gruppledaren Per Unckel samt polisinspektör Urban Hertin dryftade Finspångspolisens problem vid Unckels besök igår. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Dessutom framkom kritik mot länsväxeln där väntetiderna kan göra att en del väljer att strunta i att anmäla. Samma sak gäller öppettiderna på Finspångs polisstation. En låst dörr kan bli det som gör att man inte anmäler.
<b>Fler poliser</b>
Moderaterna vill öka antalet polistjänster totalt med 4000. Det skulle innebära cirka 20 000 tjänster i landet.
- Situationen vi har idag, för polisen och rättssamhället i stort måste förbättras, det är vårt samhälles mest grundläggande funktioner som krackelerar, sa Per Unckel. Med ett snabbt överslag skulle vårt förslag innebära dygnetrunt-öppet för Finspångsstationen.
Polisinspektör Urban Hertin berättade om ordningsproblemen på Bergslagstorget under helgerna och om att det finns tankar på kameraövervakning. Per Unckel var lite skeptisk.
- Vi i moderaterna är inte så förtjusta i det. Man kanske måste acceptera det i nödfall men grunden måste vara att det finns tillräckligt med poliser så man kan upprätthålla ordningen den vägen.
<b>Bergska</b>
Sedan bar det av till Bergska skolan. Där väntade en fullsatt aula med elever som fick lyssna till Per Unckels genomgång av moderaternas ideer. Det handlade en del om moderaternas hjärtefråga skattesänkningar men även om vård skola och omsorg.
- Det finns saker vi måste ansvara för gemensamt; som samhället ska bekosta men samtidigt är det inte självskrivet att kommunen ska hålla i det. Det måste finnas utrymme för valfrihet, vi är alla olika. sa Per Unckel.
<b>Frågor</b>
Själva genomgången hölls ganska kort men desto längre tid ägnades åt frågestunden. Och frågor fanns. Bergskas elever visade sig vara väl insatta och ställde en mängd frågor, de flesta med skolanknytning. En fråga gällde om skolorna skulle få mer pengar med moderaterna vid styret.
- Det stora problemet i dag är att så många elever faller igenom redan i grundskolan. Vi vill satsa på att alla elever klarar den, sedan får det ta mer än nio år om det behövs, sa Unckel. Vad gäller gymnasiet vill vi lösa upp en del av de strikta reglerna, det måste få finnas större variation.
En annan fråga löd om inte valfriheten mest kommer att gälla större städer, typ Stockholm. Per Unckel höll med om att alternativen blir fler i större städer men höll fram Norrköping som ett exempel på att även medelstora städer kan ha ett brett utbud.
- Sedan behöver ju inte skolor ha 300-400 elever, det finns exempel på skolor med 10-15 elever som fungerar utmärkt, tillade han.
Noterbart är att Per Unckel aktade sig väldigt noga för att attackera socialdemokraterna eller något annat parti överhuvudtaget.
Efter frågestunden åts det lunch tillsammans med elever och lärare och sedan åkte Per Unckel vidare till Linköping på eftermiddagen. Det är hektiska tider för politikerna.