Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ulrika kollar miljökraven på Sapa

FINSPÅNG
Det är inte bara att bygga om och bygga till, det gäller också att hålla sig till de allt strängare miljöregler som finns. I alla fall om man vill behålla sitt ISO 14000 certifikat. Det har Sapa Heat Transfers kvalitets- och miljöchef Ulrika Björn lyckats med.

För att klara de hårdare miljökraven var man tvungen att bygga en ny freonfri reningsanläggning. "Skorstenen är ett bra exempel där det verkligen syns att man har tänkt på miljön", säger kvalitets- och miljöchefen på Sapa Heat Transfer, Ulrika Björn.
FOTO: TITTI OLOVSSON

För att klara de hårdare miljökraven var man tvungen att bygga en ny freonfri reningsanläggning. "Skorstenen är ett bra exempel där det verkligen syns att man har tänkt på miljön", säger kvalitets- och miljöchefen på Sapa Heat Transfer, Ulrika Björn. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-02-04 00:00
- Eftersom vi tidigare varit uppdelade i flera olika företag har de företagen haft olika certifieringar, men nu är vi framme vid målet om en likvärdig certifiering, säger Ulrika Björn.
För att bli ISO14000-certifierat måste företagets miljöpåverkan utredas. Sedan sätter man upp ett mål och gör en handlingsplan för hur man ska nå målet. Målet kan vara att bland annat få en tystare arbetsmiljö och renare luft.

<b>Freonförbud</b>
- När vi började att utreda miljön kom vi bland annat fram till att det fanns freon i reningsanläggningen, något som efter årsskiftet är förbjudet. Om vi ändå hade fyllt på med freon, så skulle vi ha blivit av med certifikatet, säger Ulrika Björn.
Eftersom man började med miljöutredningen för flera år sedan så kunde man i samband med den stora investeringen kring ombyggnaden för att klara arbetet med stora 10-tonsgöt också få in miljöaspekten på ett tidigt stadium. Något som gjort att man sparat mycket pengar.
- Det gäller att planera, att hålla koll på alla nya direktiv som kommer så att man inte står oförberedd. Nu har vi gjort en hel del smarta miljöinvesteringar både ute och inne, säger Ulrika Björn.
Den nya freonfria skorstenen står på plats, två nya reningsanläggningar på valsverken är i gång och man har sett till att logistiken förbättrats, något som ger mindre trafik.

<b>Testprogram</b>
Nu testkör man kallvalsverken som är kopplade till den nya renigsanläggningen. Det innebär att man under den tiden gör olika mätningar för att komma fram till ett förslag till riktvärde. Det riktvärdet ska senare länsstyrelsen ta ställning till.
- Om de är nöjda så är det bra, annars får vi trimma anläggningen lite till, säger Ulrika Björn.
QS 9000 står för Quality System och är ett kvalitetssystem som är framtaget av stora bilproducenter i världen och ett måste om man vill vara med och konkurrera inom det produktområdet. ISO 14000 är ett miljöcertifikat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om