Den nya kundräknaren registrerar de passerande besökarna i julhandeln. På sitt kontor kan vd:n Anders Svensson följa flödet på en skärm.
Från och med julafton tillåter restriktionerna en person per fyra kvadratmeter säljyta. Det innebär att Stora Coop skulle kunna ta in 1 500 kunder på sina 6 000 kvadratmeter.
– Så mycket folk brukar det vara vid våra toppar runt jul och nyår. Men vi kan inte hantera det och inte garantera säkert avstånd då. Därför har vi satt en gräns på 500 kunder samtidigt inne, säger vd Anders Svensson.
Han tror inte att det blir några problem att klara den gränsen. Vid medlemsdagen förra onsdagen hade man som mest 300 kunder samtidigt.
– Då är det rätt så tomt här inne. Vi har så stora ytor. Om folk hjälps åt vid en gräns på 500 är det inga bekymmer, säger Svensson.
Störst risk för trängsel finns vid frukt och grönt samt vid köttdiskarna.
Räknaren kom på plats 16 december. Även övriga Coop-butiker har kundräknare vid entrén. Vid Bergslagshallen och Östermalmshallen får maximalt 60 personer vara inne samtidigt och 30 personer i Rejmyre och Skärblacka.
– Det verkar inte vara något problem att hålla de siffrorna.
Vad händer om det kommer för många kunder samtidigt, så det blir rött ljus vid entrén?
– Då tänker vi stänga dörrarna så det blir insläpp. Vi kommer stå utanför och ska sätta upp kravallstaket så vi får ordning på kunder in, svarar Svensson.
Kravallstaket låter tufft.
– Ja, så vi verkligen kan hålla ordning. Vi har mycket trafik också vid parkeringen. Det går åt ett par extra av personalen till det. Men jag tror inte att vi kommer upp till 500 samtidigt, så vi tvingas stänga. Folk handlar andra tider.
Han berättar att det inte finns några covid-fall bland personalen, men många förkylda som måste hålla sig hemma.
– Vi börjar gå på knäna. Vi har ingen extrapersonal. Som tur är har vi fått tillbaka ett tiotal skolungdomar som är lediga. De kommer att rädda oss.
Störst tryck förväntar han sig dagen före julafton och dagen före nyårsafton.
Kundregistreringen kommer att finnas kvar även i fortsättningen. Svensson betonar att den inte påverkar den personliga integriteten. En display ska komma upp för att vid entrén visa hur många kunder som är inne i butiken. Det kan kunder även se via en Coop-app. Informationen finns även via kundtjänsten.
Samtidigt har näthandeln slagit i taket när folk valt att göra sina inköp den vägen.
Någon mellandagsrea kommer inte att hållas i år i Viberga, varken i Stora Coop eller i gallerians butiker.
I Finspång följs uppmaningen från regeringen och Folkhälsomyndigheten.
Detta gäller främst Sportringen och klädbutiken Royal.
– De har haft det tufft hela året och väntar med sin rea till mitten av januari för att locka med något då, framförallt för att omsätta lagret, berättar Anders Svensson, vd Coop.
Med sina stora ytor, skulle de kunna köra mellandagsrea?
– Vi har provat under november–december med 30–40 procents rabatt, men kunderna kommer inte. Rabatten lockar inte. Kunderna tar sitt ansvar. Jag tror inte att mellandagsrean skulle locka, på grund av rädsla för trängsel. Sedan har man inget behov av nya kläder när man inte kan gå på fest eller nyårsfirande, svarar Anders Svensson.
Han har under senaste tiden upptäckt ett annat fenomen.
– Vi får nya kunder från Norrköping och andra platser för att det är mindre folk här än i gallerior där, säger Anders Svensson.