Tvist om grustäkt i Rommetorp
Finspångs Tekniska verk AB har fått tillstånd av Länsstyrelsen att fortsätta att ta grus från täkten i Rommetorp.Tillståndet gäller till sista december år 2020. Beslutet har överklagats.
Rune Engström är en av de boende i Rommetorp som protesterar mot grustäkten där. 2003, då bilden är tagen, var han en av dem som skrev på en protestlista mot täkten. Foto: Titti Olovsson /Arkiv
Foto:
För cirka ett år sedan ansökte Finspångs Tekniska Verk om fortsatt tillstånd att ta ut grus från Rommetorp. Det rör sig om sammanlagt
150 000 ton grusmaterial under de 15 åren som tillståndet gäller. Den årliga produktionen uppgår i genomsnitt till 10 000 ton, enligt ansökan.
Gruset används bland annat till betong, kabelsand och gårdsgrus inom kommunen.
Yttrande
Innan länsstyrelsen sa ja till tillstånd har flera berörda yttrat sig över ansökan. Bygg- och miljönämnden hade inga invändningar, inte heller Vägverket. Lars Bertilsson och Rune Engström, två av dem som bor i området, har också yttrat sig. De är kritiksa till täktverksamheten och uttrycker oro över sättningsskador på hus, över påverkan på vattnet, både i Hanesjön och i vattentäkter. De påpekar också olägenheterna med damm, buller och oljeläckage.
Länsstyrelsen anser inte att det finns hinder för brytning i området, om de villkor som finns för tillståndet uppfylls. Exempel på villkor är: Brytning eller sortering av materialet får inte ske under sommarmånaderna, om det inte finns särskilda skäl och länsstyrelsen gett tillstånd. Växtlighet mellan bostäder och grustäkten ska bevaras, störande arbete får bara utföras vardagar på dagtid. Kemikalier och avfall ska förvaras i lagringsbehållare. Områden som är färdigbrutna måste efterbehandlas, om de ligger mindre än 100 meter från bostäder. Efterbehandling ska i övrigt ske efter hand som brytningen fortsätter.
Överklagar
Länsstyrelsens beslut har överklagats till Vattendomstolen i Växjö. De boende skriver i överklagandet att ingen har lyssnat till dem. Hur kan avverkning ske innan tillstånd har givits? Vilket straff får de som gjort detta? undras i överklagan, där omedelbar avveckling av grustäkten krävs.
Ytterligare ett överklagande har kommit in till Vattendomstolen från en privatperson. Denne har fått uppskov cirka en månad med att komma in med sina argument.