– Då finns det ingenstans för oss att träffa på, säger Leif Johansson.
För några år sedan åkte Leif Johansson och många andra pensionärer och förtidspensionärer till Högby seniorboende och åt lunch. Men när matsalen på Högby stängde så fanns det bara ett alternativ kvar att äta på för dem som bor hemma: Storängsgården. Men nu har enhetschefen på Storängsgården föreslagit att matsalen, eller kafeterian som den kallas, också ska stänga.
– Det är illa, de tar bort allt för oss, säger Leif Johansson, som är född rörelsehindrad, och som kommer till Storängsgården för att träffa kompisar.
”Borde skämmas”
– De borde skämmas, vi behöver också lite sällskap, säger Torkel Nilsen, som efter att hans fru flyttade till demensboendet Tegelgården kommer hit och äter lunch varje dag.
Även Solveig Gustavsson som har sin make på Storängsgården är en trogen matgäst.
– Jag passar på att äta här efter att jag varit hos min man, säger hon och berättar att hon annars inte skulle äta så här bra mat. Att laga mat till sig själv är inte kul.
Var de pensionärer och förtidspensionärer ska ta vägen, om förslaget att lägga ner matsalen går igenom, kan ingen svara på.
– Att äta ute på restauranger är inte samma sak, säger Leif Johansson.
Att äta på Storängsgården är en social grej. Och här hjälper personalen till med det som behövs och går runt och pratar med gästerna.
Inga alternativ
Dessutom är Viberga, vilket flera ser som enda alternativet, stängt på söndagar och helgdagar.
– Vi har väldigt många gäster, framförallt på helger som jul och nyår. Många skulle inte få någon julmat om inte vi fanns, säger Gunilla Karlsson som jobbar i kafeterian och som är mycket omtyckt av matgästerna.
Förutom att Gunilla Karlsson, som är en ab tre personer som delar på en heltidstjänst i kafeterian, är orolig för sin egen framtid så är hon ännu mer bekymrad över vad som ska hända med matgästerna som kommer hit dagligen.
– Jag tror att många skulle bli isolerade, de går inte ut på restaurang. Många, tror jag dessutom, skulle strunta i att äta, säger hon.
Burkmat istället
OP Jordesjö som alltid cyklar hit från Svälthagsvägen tror inte att han skulle få i sig så bra mat som den som serveras på Storängsgården.
– Det skulle nog bli mycket burkmat, säger han.
Den varma maten på Storängsgården lagas på lasarettet i Finspång. Potatisen, salladen och efterrätten lagas på Storängsgården.
Torkel Nilsen och Leif Johansson tror inte att kommunen sparar speciellt mycket på att lägga ner matsalen.
– Maten kommer ju ändå hit till de boende, säger Torkel Nilsen och Leif Johansson.
Malin Perk
malin.perk@folkbladet.se
0122-131 75