Två stilar - samma humor

Med två konstnärer blir det dubbelt så trevligt på utställning. Från den 27 januari kan den som vill ha ett gott skratt och lite färg i vintermörkret få det hos konstföreningen i Finspång.

Foto: Molin

FINSPÅNG2011-01-27 03:00

Utställningen gästas av färgstarka och glada Elinor Svensson. Hennes tavlor som återspeglar kända karaktärer genom djur.

- Namnen kommer oftast när jag sitter och målar. Som Kjell Brell, Jan Josefsson eller Catwalk left och Catwalk right, säger hon.

Hennes målningar i akvarell, akryl och olja inspireras av alla slags möten, människor, djur, uttryck och rörelser. Det man har svårt att tro är att Elinor är rätt ny som konstnär.

- Jag fick en konstresa av min syster i present 2002. Det var en helgkurs i Provence men jag kunde inte åka då utan utökade i stället till en vecka. Innan dess hade jag inte hållit i en pensel, berättar Elinor.

Gammal vän med spik
Men hon är inte själv med att ställa ut den här gången utan kommer som sällskap till sin gamla vän och kollega Sven Åke Ekberg.

- Vi har känt varandra i rätt många år nu och har så kul tillsammans, säger Elinor.

Sven Åke håller med henne. Hans del i utställningen består av skulpturer. De flesta rätt små men med många detaljer för den som går nära och tittar.

- Jag jobbar med järntråd som värms upp. Sen byggs skulpturen inifrån och ut. Det tar väldigt lång tid men formatet passar mig bra, förklarar Sven Åke.

Han uppskattar att kunna sitta hemma och bygga fram sina små verk. Här finns också flera teman och konstnären gillar att jobba med rörelse och balans. Iphone, cyklister på turer, och poledance finns med bland hans senare verk.

- Jag fick en låda spik från en bekant i Vindeln. Ur den lådan har jag fått fram flera roliga skulpturer. Som den här tjejen som dansar poledance. Eller han som är spik nykter, säger han.

Själv har han jobbat med konst sedan 1971 och har utvecklats en del.

- Det jag gör är helt klart bättre nu, säger Sven Åke med glimten i ögat.

n Född: 1946

n Skulpterat: i 40 år

n Ställt ut: cirka 300 gånger

n Bor:

i Kivik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om