Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Två milj dyrare

De samhällsbetalda resorna i Finspångs kommun blir 2,2 miljoner kronor dyrare än budgeterat. Det är pengar som socialnämnden och humanistiska nämnden nu blir tvungna att spara in.

FINSPÅNG2007-10-20 01:06
Beräkningar har nu gjorts på vad den samhällsbetalda trafiken, där bland annat skolskjutsar och färdtjänsten ingår, kostar. Den totala kostnaden för den samhällsbetalda trafiken ligger på cirka 20 miljoner per år. Årets budget kommer enligt beräkningarna att överskridas med 2,2 miljoner kronor. I veckan presenterade kommunens utvecklingschef Hans Lindberg siffrorna för politikerna i kommunstyrelsen.- Varje krona extra är ju på sätt och vis en onödig peng, för det går egentligen bara ut över kärnverksamheten. Vi får ju mindre pengar till det vi egentligen ska syssla med. Så det ligger i allas intresse att hålla nere transportkostnaderna, säger Hans Lindberg. Tre anledningar
Det finns tre huvudskäl till varför kommunen överskridit budget när det gäller de samhällsbetalda resorna:1) Antalet särskoleskjutsar har ökat jämfört med tidigare.2) Fler elever som har skolskjuts har delat boende, det vill säga bor växelvis hos mamman och pappan. Det har gjort att fler skolskjutsresor behövts.3) Dagcenterresor för förståndshandikappade var inte med i den upphandling som gjordes. Hans Lindberg anser också att budgeten har varit lågt räknad. Budgeten har inte räknats upp i den omfattning som kommunen borde ha gjort från föregående år. Däremot har inte strulet med skolskjutsarna i början av terminen, då fler fordon fick tas in för att klara av trafiken, bidragit till att budgeten för den samhällsbetalda trafiken nu överskrids.- Vi tror inte att det har någon jätteeffekt på ekonomin. För det var under en väldigt kort period som vi hade mycket fordon igång, innan vi kunde få ordning på trafiken och få ner antalet fordon, säger Hans Lindberg. De drabbas
Socialnämnden, som har hand om färdtjänsten, och humanistiska nämnden, som har hand om skolskjutsarna, blir de nämnder som nu kommer att drabbas av att budgeten har överskridits. - Det är de som drabbas i första hand. Det ska ju sparas någonstans i kommunen, och det är samma slitna plånbok överallt, säger Hans Lindberg. Vi har ju en gemensam resa att se om vi kan hitta ett smartare sätt att klara transporterna och åtminstone få ner kostnaderna så mycket vi kan. Men vi har gjort en ganska stor rationalisering av trafiken. Hade vi inte gjort den hade kostnaderna varit ännu högre.Socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s) och humanistiska nämndens ordförande Peter Fransson (s) säger att de ännu inte har fått tillräcklig information för att ge några kommentarer i ärendet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om