Utställningen Unga Forskare är Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Bland rekordmånga deltagare, 782 gymnasieelever från hela Sverige, tog sig två lag från Curt Nicolingymnasiet i Finspång till final.
19-åriga Amanda Åvitslands finalbidrag är en hopfällbar pappersstol i wellpapp, som är 100 procent återvinningsbar.
– Den är portabel, enkel att transportera. Den kan återanvändas, vilket sparar på miljön. Den funkar som tillfällig möbel till mässor, event eller i kontorslandskap, säger Amanda.
Hon påpekar att hennes "återvinningsstol" även funkar som pall eller bord i samma produkt, om armstödet tas bort.
– Juryn i tävlingen var imponerad och tyckte att jag borde starta företag och ta det här vidare. Målet är att starta eget företag efter att jag slutar skolan i sommar, säger Amanda Åvitsland.
Lukas Tosting, 19, Oliver Larsson, 19, och Arvid Eklund, 18, nådde också finalen med sin modellraket.
– Den är småskalig och grejen är att den är självlandande och att vi kan återanvända den. Skickar vi upp raketen, kommer den tillbaka hel, säger Arvid.
– Raketers problem brukar vara att de är engångsgrejer som brinner upp i atmosfären, säger Oliver.
Trion berättar att de har 3D-printat alla delar, designat och även monterat en inbyggd dator.
Hur högt upp har ni skjutit raketen?
– Inte så högt, kanske 50 meter, vi fokuserar på landningen, att vi ska kunna använda den igen, säger Lukas.
Tävlingsjuryn gav fin respons.
– De tyckte att det var bra ingenjörsjobb och att vi borde bli ingenjörer, och det vill vi alla tre, säger Arvid Eklund.
CNG-läraren Camilla Segervall konstaterar att det är tredje året i rad som elever från skolan går till final.
– Det är jättebra, Finspångseleverna blir hela tiden bättre. Det är bra att de hållit på så länge med sina projekt, killarna började i tvåan och Amanda redan i ettan. Att jobba med projekt länge ligger i CNG-andan, det är något vi brinner för. Det kan göra att tunga skolämnen kan kännas lättare, när de har sånt här att se fram emot, konstaterar Camilla Segervall.
Vid den nationella finalen, som hålls på Södertälje Science Park den 27–30 mars, kommer finalisterna göra upp om priser för över en halv miljon kronor. Dessutom utses Sveriges Unga Forskningslandslag, som kommer få representera Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga under året.