Två debutanter
Kaninavel och att åka på utställningar med kaninerna är ett av 13-årige Markus Hagströms intressen. I februari deltar han för första gången i en landsutställning. Fem kaniner kommer han att tävla med i Linköping där utställningen äger rum.
Nästa månad åker Markus Hagström för första gången på en landsutställning för att tävla med sina kaniner. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag köpte hem en som jag skulle ha och hoppa med, men det gick inte så bra, berättar Markus Hagström.
Så det blev alltså utställningskaniner istället. I cirka fyra år har han hållit på och resultaten på utställningarna har blivit bättre och därmed har också hans intresse ökat.
- Jag är mer intresserad nu, det är kul när det går bättre, säger Markus Hagström.
Han har till exempel vunnit juniorklassen och blivit bästa östgötajunior. Snart ger han sig också på en ny utmaning. Den 19 februari inleds en så kallad landsutställning i Linköping och dit har Markus anmält sig. Det blir den första landsutställningen han är med i.
- Det har varit lite längre att åka förut, förklarar Markus Hagström.
En landsutställning genomförs en gång per år och man skulle kunna likna den vid ett SM. Östergötlands kaninavelsförening ordnar utställningen och den är Markus medlem i. Mellan 1800 och 2000 kaniner kommer att delta. Varje deltagare får ta med sig hur många kaniner den vill. Man har oftast flera med sig. Markus, som har ett tiotal kaniner, kommer att tävla med fem kaniner. Hans kaniner är av rasen Hermelin.
Landsutställningen pågår i flera dagar. Den första dagen handlar om bedömningar av kaninerna, sedan är det helt enkelt en utställning. Vid en utställning bedöms bland annat pälsens täthet, färg och kvalitet, kroppsform och rasprägel. Att kaninen sitter perfekt är också ett måste för höga poäng. Så mycket jobb med att ägna sig åt kaninavel och åka på utställningar är det inte. Kaniner är lättskötta, men lite extra jobb blir det inför en utställning och det extra jobbet har nu påbörjats hemma hos familjen Hagström/Andersson. Det handlar till exempel om att vänja kaninerna vid att sitta på bord inför att de sedan ska sitta på domarbordet. Hårstrån i fel färg plockas bort och det gäller att se till att det inte är några fläckar på tassarna, för det ger avdrag i bedömningen. Ungefär två veckor innan det är dags ska klorna klippas. Men med det får Markus Hagström hjälp.
- Jag går och plockar lite hår nu och sen blir det också pappa och farfar som klipper klorna, en håller i och en klipper, säger Christer Andersson, pappa till Markus.