Turbin i Finspång city

Ska en stor turbin ställas upp i centrala Finspång, som en historisk påminnelse om turbinens betydelse för Finspång?

Den främre turbinen är tillgänglig och tänkbar att ställa upp i centrala Finspång.

Den främre turbinen är tillgänglig och tänkbar att ställa upp i centrala Finspång.

Foto:

Finspång2018-09-29 14:00

FINSPÅNG

Det vill i alla fall medlemmarna i Turbinhistoriska sektionen vid STAL-klubben, som skrivit ett medborgarförslag till kommunen om det här önskemålet.

– Med tanke på hur mycket turbinindustrin betytt och betyder för Finspångs kommun, så anser vi att det är en självklarhet att vi ska visa upp en turbin på en offentlig plats, säger Leif Johannesson från Turbinhistoriska sektionen som driver och sköter om Turbinmuseet i Orangeriet vid Finspångs slott.

Men finns det någon turbin, som kan bli aktuell som en sorts staty?

– Ja, museet har två tänkbara turbiner i ett förråd, som skulle kunna fungera för det här ändamålet.

– Och jag kan lägga till, säger Leif Johannesson, att på flera andra håll i Europa, finns det turbiner uppställda, som påminnelse om vilken stor betydelse turbinerna haft för vissa städer, exempelvis i .....

– Med tanke på detta, anser vi absolut att även Finspång, som har turbinindustrin att tacka för så mycket, borde kunna visa upp ett exemplar för allmänheten. Lika väl som att vi visar upp kanoner i centrum från den epoken av Finspångs tidigare historia.

Här är delar av medborgarförslaget:

"I samband med restaureringen/ombyggnaden av torget i Finspång tycker vi inom Turbinmuseet att det vore på plats att hylla och komma ihåg bröderna Ljungström som haft en avgörande betydelse för Finspångs utveckling.

Vad hade Finspång varit idag om inte Turbintillverkningen hamnat i vår kommun, då 1913, när bröderna sökte efter tillvekningsresurser i Sverige.

Radialturbiner har tillverkats på licens från STAL i Europa, USA och Asien av alla de större turbintillverkarna vilket visar på produktens genialitet. I flera länder som t.ex. England, Polen, Ungern och Belgien finns Ljungströmturbiner utställda på torg och andra allmänna platser. Var i världen skall bröderna Ljungström hedras om inte i Finspång?

Vi föreslår därför att kanonen som nu står på torget, och som inte har något med tillverkning i Finspång att göra byts ut mot en Ljungströmturbin. Vi har ett par mindre exemplar till förfogande, vi har tidigare haft kontakter med Kai Kartunen, Hans Lindberg och Ann-Britt Nilsson som fått en del bilder och måttuppgifter. Diskussioner har också förts med KS-ordförande och Kommundirektören, och vi står givetvis till förfogande om ytterligare uppgifter behövs. Så vi ser fram emot att få se en av våra radialturbiner på torget eller annan allmän plats i centralorten. Vi har haft mycket turister i museet i sommar som undrar varför det inte finns en turbin utställd i kommunen. I många andra kommuner finns lokalt tillverkade objekt från 1900-talet utställda såsom propellrar, valsverkskomponenter etc. Här i Finspång bara gamla kanoner från 16-1700-talet, men inget som drivit samhället framåt i den moderna historien."

Kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) säger så här:

– Jag vet om att vi fått in ett medborgarförslag, om uppställandet av en turbin i centrala Finspång, men jag är spontant tveksam till det förslaget. Jag tror inte att en turbin skulle bidra till att levandegöra vårt centrum lite mer än tidigare.

– Men kanske kan man tänka sig att ställa upp en turbin på någon annan offentlig plats, exempelvis i närheten av Siemens.

Vad händer nu med medborgarförslaget?

– Nu håller det på att beredas och behandlas av våra tjänstemän och därefter är det vi politiker som ska ta beslut angående det förslag som tjänstemännen kommer fram med. Och då handlar det om beslut i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om