Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tufft läge hindrar inte Ludwig

Finspångs kommun har den högsta ungdomsarbetslösheten i länet. Var femte ung är utan jobb. En av dem är 20-årige Ludwig Johansson.

Ludwig Johansson brukar kolla på arbetsförmedlingens hemsida en gång i veckan för att se om det finns något lämplig att söka, men han hittar sällan något, tycker han.

Ludwig Johansson brukar kolla på arbetsförmedlingens hemsida en gång i veckan för att se om det finns något lämplig att söka, men han hittar sällan något, tycker han.

Foto: Foto: Inger Ramstedt

Finspång2017-03-23 08:00

För ett tag sedan redovisade vi den senaste statistiken över antalet arbetslösa ungdomar i åldern 18-24 år. Sifforna visade att det såg ljusare ut i länet för just den här gruppen.Arbetslösheten hade sjunkit och ligger nu på 13,2 procent. Men så ser det dessvärre inte ut i Finspångs kommun, som har den högsta ungdomsarbetslösheten i länet. 19,6 procent av ungdomarna saknar ett jobb.

En av dem är 20-årige Ludwig Johansson, som gick Film- och musikgymnasiet i Norrköping.

– Jag har varit arbetslös sedan augusti förra året. Jag hade sommarjobb på Gränges som truckförare fram till dess. Då tänkte jag att jag gärna hade velat fortsätta där, men nu efteråt tycker jag att det var skönt att det blev lite ledigt, säger han och tillägger:

– Jag sommarjobbade åren innan också, först inom kommunen och sedan i Kolmården, där jag spelade Vargen i Bamses värld en hel säsong.

Direkt efter att Ludwig blev arbetslös i höstas, besökte han arbetsförmedlingen. Men han har haft svårt att hitta några jobb att söka, tycker han.

– Antingen ska man vara pedagog eller utbildad inom omsorgen. Och många jobb inom industrin kräver specialistutbildningar. Jag har ju en snäv utbildning inom film, konstaterar han.

Att pendla för att få ett jobb, kan han absolut tänka sig, i varje fall till Norrköping. Kanske även till Linköping om något intressant dyker upp. Men att vidareutbilda sig inom de branscher där det är brist på sökande är inget som lockar.

– Då lägger jag hellre de åren på att gå på någon filmskola, för det är film som jag allra helst vill jobba med i framtiden, säger han.

Han avslöjar samtidigt att han har långtgående planer på att starta ett eget företag inom just filmbranschen.

– Under hösten när jag inte hade något jobb, var jag på nyföretagarcentrum hur många gånger som helst för att få tips. Min tanke är att jobba med reklamfilm. Jag har redan en del kontakter, säger han.

Så får Ludwig frågan om han oroar sig för framtiden:

– Nej, jag har faktiskt lite jobb nu. Jag hoppar in på en förskola när det behövs. Min mamma som jobbar där peppade mig att söka. Och den här veckan hade jag tur, jag fick jobb hela den, 36 timmar blir det, säger han.

Sommaren är också tryggad. Ludwig har fått tre månader inom industrin.

– Det finns jobb bara man anstränger sig. Har man kontakter går det också mycket lättare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!