– Som läget är nu får vi en minskad inflyttning, för att de inte finns någonstans att ta vägen. Det känns om vi ligger fem år efter, vi borde varit förberedda. Å andra sidan har vi ingen kristallkula att gå efter, säger Ingrid Ahlström (MP), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsberedningen.
Som grund för bostadsförsörjningsprogrammet som ska göra det enklare för kommunen att planera, finns ett 40 sidor långt underlag, som visar hur situationen på bostadsmarknaden i kommunen ser ut idag. Lina Alm, utvecklingsstrateg för översiktlig planering, är den som har arbetat fram underlaget. Det visar på ett tufft läge.
– Det finns för få lägenheter, ja bostäder överlag, samtidigt som befolkningen ökat mer än vad man trott. Det har också byggts mindre än vad behovet varit, sammanfattar hon.
Siffror från exempelvis kommunala Vallonbygden talar sitt tydliga språk. Alla lägenheter är uthyrda i dagsläget och det finns en kö på över 2 000 sökande. Kötiden kan vara från ett år upp till fyra år i mer attraktiva områden. Att bygga nya hyresrätter är en lösning.
– Kommunen måste våga satsa, vi har ju ett kommunalt bostadsbolag. Annars gäller det att vara mer generös mot andra aktörer som vill bygga hyresrätter här, säger Ingrid Ahlström.
Men nybyggnation av hyresrätter innebär också höga hyror. I analysen till underlaget konstateras det därför att det måste finnas kvar ett äldre välbevarat bestånd av hyresrätter med relativt låga hyror, för att fler ska kunna hitta boende.
– Det är oerhört viktigt, på så sätt ger vi de unga möjligheter att få sin första egna bostad, tillägger Ingrid Ahlström.
Utmaningarna kring bostadsfrågan kommer att bli än tuffare framöver. Kommunen har ett tillväxtmål på 30 000 invånare år 2035. Det innebär att det måste till ytterligare drygt 300 nya bostäder per år fram till 2035.
– För att lyckas måste kommunen framför allt göra det möjligt för dem som vill bygga, genom att ta beslut om detaljplaner. Men det kräver också att kommunen har mer egen mark, fortsätter Lina Alm.
I dagsläget finns dock några byggklara tomter, 16 stycken, dock inte en enda i tätorten. De flesta ligger i Grytgöl och Igelfors. Men de som varit intresserade av tomterna, har enligt utredningen, tvingats backa för att bankerna varit restriktiva med lån för nybyggnation utanför Finspångs tätort med motiveringen att det faktiska marknadsvärdet på husen inte täcker byggkostnaderna.
Men det finns ändå en hel del planerat bostadsbyggande på gång. Såvida detaljplanerna går igenom och det finns exploatörer. En översikt visar på runt 700 nya bostäder, bland annat 200 bostäder på Stationsområdet, 100 på Sundsvägen vid reningsverket, 50 vid KL industrier mot Östra hårstorp och 170 på Grosvadsområdet bort mot Butbro. Även i Lotorp finns planerade exploateringar, 20 bostäder vid Yxviken och 20 vid Tallgläntan.
– När det kan bli aktuellt är svårt att säga. Först när detaljplanerna är beslutade och vunnit laga kraft kan arbetet med exploatering påbörjas, säger Lina Alm.
Ingrid Ahlström får frågan om kommunen kommer att reda ut bostadsbristen:
– Absolut, men det får inte göras några snabba lösningar. Ska det byggas måste det vara hållbart.
Just nu är bostadsförsörjningsprogrammet, som innehåller tolv stycken mål med åtgärder för att nå dit, ute på remiss fram till den 11 juni i år. Det avgörande beslutet tas i kommunfullmäktige.