Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuffare för Siemens

I ett kärvt världsläge fortsätter Siemens i Finspång att ta hem många värdefulla order och visa en betydande vinst.

Tuff konkurrens. Hans Holmström, vd för Siemens i Finspång, säger att konkurrensen har blivit tuffare men att företaget vunnit viktiga marknadsandelar i till exempel Sydamerika, Mexiko, Kina och Thailand. | Bild: Mikael Grip

Tuff konkurrens. Hans Holmström, vd för Siemens i Finspång, säger att konkurrensen har blivit tuffare men att företaget vunnit viktiga marknadsandelar i till exempel Sydamerika, Mexiko, Kina och Thailand. | Bild: Mikael Grip

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2017-01-13 10:45

– Vi har ett brutet räkenskapsår så de siffror det handlar om är fram till 30 september 2016. Beställningsingången ökade något jämfört med året innan, vilket är positivt, säger Hans Holmström, vd för Siemens i Finspång eller utskrivet Siemens Industrial Turbomachinery AB med cirka 2 600 anställda samt mellan 500 och 700 konsulter. Huvudsysslan handlar om att tilllverka och serva gasturbiner över hela världen.

– Hur många konsulter vi använder oss av beror på vår beläggning. Antalet anställda har varit konstant i många år nu och i nuläget ser jag ingen anledning att anställa fler. Jag känner heller ingen oro över att det ska behöva bli några neddragningar.

Världsläget när det gäller investeringsviljan har inte varit på topp under 2016.

– Nej, oljepriset har i och för sig börjat stiga, men är fortfarande för lågt i den meningen att företagen inte vågar investera. Oljepriset behöver stabilisera sig och fortsätta att gå upp, först då kan vi börja se investeringar i olja och gas. Det kommer säkert tillbaka, men frågan är när? Tar det en månad, ett år eller fem år? berättar Holmström och fortsätter:

– Det som varit lite av en vändning för oss är ett antal politiska beslut ute i världen har gynnat oss. Det handlar om att politiker vill visa sitt folk att de gör framsteg, till exempel genom att investera i elinfrastruktur. Antingen göra elen mer tillgänglig för att slippa en massa avbrott eller bygga ut så att fler får tillgång till el. Kruxet är att det oftast är bråttom, för att det ska ge resultat innan nästa val.

Det handlar om leveranser på ett halvår till ett år, vilket är snabbt i en värld där det normalt kan röra sig om leveranser på två till fyra år. Detta rör länder som Argentina och Bolivia samt en del afrikanska länder.

– Vi har varit framgångsrika och förproducerar en del och kan leverera på korta tider. Det rör sig också om mindre kraftverk som är standardiserade, vilket gör att vi inte behöver konstruera något nytt. Jag tror att det kan bli samma förlopp i Indonesien.

Då kan ni också höja priset med sådana snabba leveranskrav?

– Nej, så är sällan fallet. Vår största konkurrent General Electrics lider ännu mer av den låga investeringstakten som just nu råder inom gassegmentet och har en stor överkapacitet, vilket gör att det är svårt att höja några priser.

Just Kina kommer Hans Holmström gärna tillbaka till.

– En enorm marknad där vi lyckats komma in ordentligt. De har fruktansvärda luftföroreningar bland annat på grund av kolkraft, gaskraft är enormt mycket renare.

En stor marknad för Siemens i Finspång har förut varit Ryssland.

– När oljepriset sjönk minskade deras intäkter drastiskt och det påverkade direkt deras ekonomi. Då stoppade man investeringarna i allt som har med kraftgenerering att göra och det har vi tagit en del stryk av. Det är en väldigt död marknad där vi varit stora, berättar Holmström.

Sommaren 2016 hävde EU och USA handelsembargot mot Iran. Något som enligt Hans Holmström ännu inte gett någon effekt.

– Nej, alla trodde att det skulle gå fort och att det skulle skapas en massa affärsmöjligheter i Iran, men så har det inte blivit. Till stor del beror det på att det är svårt att ordna finansiering för projekt i Iran om man lånar pengar på den internationella lånemarknaden. Det finns fortfarande embargo mellan USA och Iran när det gäller banksektorn, det gör att nästan alla banker, även asiatiska och europeiska som har en stor upplåning i USA måste följa amerikanska regler om de ska kunna vara kvar på den amerikanska upplåningsmarknaden.

Vilka är era viktigaste marknader just nu?

– Det varierar över tid, men just nu är det Sydamerika och även latinamerika med Mexiko. Kina och Thailand är väldigt viktiga samt vissa delar av Mellanöstern. Europa är dött och Ryssland heldött.

Siemens i Finspång omsätter strax över tio miljarder kronor per år och gjorde förförra räkenskapsåret 16 procent i vinst, alltså ungefär 1,6 miljarder kronor.

– Vinsten blev lite lägre den här gången. Det beror på att vi satsat bra mycket mer på utveckling på grund av den tuffa konkurrensen. En del av de projekt vi genomfört har också kostat oss mer än vad det var tänkt.

Han är vd för ett av de största företagen i Östergötland och leder en verksamhet som hela tiden måste ligga i framkant för att inte förlora marknadsandelar.

– Det är ett jäkla race därute och det har blivit tuffare. Men vi står väl rustade och har en oerhörd kompetens i Finspång, framhåller Hans Holmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om