De skärpta reglerna som införs i oktober innebär att personal har rätt till elva timmars vila under ett dygn. Tanken är att säkerställa vila, återhämtning och värna arbetsmiljön. De kommande förändringarna har lett till omfattande protester.
– Vi har ett bra jobb och bra arbetstider men låg lön. Det finns "luft" i schemat för återhämtning i dag, säger Niklas Thorsell.
Nu oroas han för flera nattpass i rad vid helger, kortare men fler arbetspass och mindre långledighet.
– Det blir stor påfrestning för andra partnern hemma om du har familj och små barn. Jag förstår dem som tittar efter andra jobb. Jag lär inte heller bli kvar. Att kunna vara lite ledig på helger och storhelger blir allt viktigare ju äldre man blir, berättar Niklas Thorsell.
På fredagen, efter vår intervju, kom besked att arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona kommit överens med fackförbunden om att arbetsgivare kan ansöka om dispens för att låta medarbetarna arbeta dygnspass. Men överenskommelsen ska godkännas av EU-kommissionen.
– Det känns väldigt bra att vi har lyckats få ett undantag, men att det ändå är inom ramarna för den här skyddslagstiftningen, säger Malin Ragnegård, fackförbundet Kommunals förbundsordförande till TT.
– Skillnaden blir att man måste ha en förhandling och komma överens lokalt. Där ska det framgå att man har tittat på andra alternativ. Men kommer man överens lokalt har man möjlighet att få dispens och jobba som man gjort tidigare, fortsätter hon.
Dispensen gäller i högst ett år och gäller räddningstjänst, personliga assistenter och LSS-verksamhet. Brandman Kåre Carlsson förklarar att man nu har fram till den 1 februari nästa år på sig att hitta en lösning.
– Ingenting är varken klart eller bestämt. Eventuella regeländringar ska ses över men effekten är svår att svara på idag.
Vid vårt besök på stationen är oron stor för förändringarna. Brandman Erik Oldestam tittar förbi med sonen August i famnen:
– Idag har vi ingen förskoleplats, vi löser det inom familjen. Men till hösten har vi ansökt om en. Jag misstänker att schemat förändras och till det sämre.
Kollegan Erika Hinders pendlar från Gistad:
– Troligtvis behöver jag åka oftare när reglerna ändras och arbetstiderna justeras. Det blir dyrt. Löneutvecklingen hänger inte med.
Räddningschefen Peter Kindblom förklarar att dagens system fungerar med fyra skift. Sjukfrånvaron är låg och skadorna få.
– Nya lagstiftningen är mycket bra och självklar inom flera yrkesgrupper, men jag ser inga fördelar. För oss slår det fel. Vi har jour, men är inte aktiva hela nätter. Det blir rörigt, kostsamt och sårbart. Det blir en del pusslande för den som är schemaansvarig.
Kåre Carlsson är just den som gör schemat på stationen. Han har ett grannlaga personalpussel att lägga i höst.
– Jag oroas för att vi tappar folk. Det blir heller inte lätt att rekrytera nya till en mindre ort, utbrister han på frukostrasten.
Dagens flexibla schema gör att brandmännen har goda förutsättningar att komma utvilade till arbetet.
– Jämfört med andra yrkesgrupper så är vår verksamhet sällan operativt aktiv nattetid. Men med nuvarande bemanning blir det svårt att följa lagen om dygnsvila vid större händelser som kräver mycket personal, säger han.
Nästa utmaning blir att hitta deltidsbrandmän som kan kombinera en ordinarie tjänst med att vara brandman. Enligt Peter Kindblom blir den lösningen i princip omöjlig i höst.
– De nya reglerna innebär att det flexibla schema som finns upphör och att beordrad övertid behöver tillämpas i större utsträckning. Det betyder högre kostnader och missnöjd personal. Många ser arbetstiden och flexibiliteten som kompensation för en låg löneutveckling.
För dem som har tider att passa för att lämna och hämta barn på förskolan kan det bli kärvt när de nya reglerna för dygnsvila börjar gälla.
– Det blir särskilt svårt för ensamstående, krånglar inte tiden på morgonen gör den det garanterat på eftermiddagarna, säger Kindblom.
Han hävdar att flera kan tänka sig att pendla längre sträckor till jobbet i dag men knappast i höst.
– Det blir svårare och svårare att rekrytera utbildade brandmän och de nya reglerna hjälper inte oss. På sikt påverkas den operativa förmågan. Risken finns att flera erfarna och kompetenta medarbetare försvinner. Slutar de samtidigt får det stora följder.