Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ökad press inför prao-vecka – svårt att hitta platser

Vårens prao ser ut att kunna genomföras tack vare att så många åttondeklassare löst praktiken själva. Problemet för företagarna är brist på tid och färre personal. "Eleverna behöver se hur det är att jobba" säger Katarina Stenberg, prao-samordnare.

Katarina Stenberg, studie- och yrkesvägledare, prao-samordnare, Finspångs kommun.

Katarina Stenberg, studie- och yrkesvägledare, prao-samordnare, Finspångs kommun.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2023-03-31 10:00
undefined
Katarina Stenberg, studie- och yrkesvägledare, prao-samordnare, Finspångs kommun.

Cirka 200 "åttor" från Nyhem, Grosvad och Anpassad grundskola har prao med start den 24 april. Kommunen har prao-platser inom skola, förskola, bibliotek och återvinning. På privatsidan: butiker, restauranger, second-hand och färg- och bygghandel. 

– Vi behöver bli bättre på att informera näringslivet om morgondagens arbetskraft. Knappt hälften av praktikförfrågningarna jag skickar ut kommer tillbaka. Vad det beror på? Kanske risken för merjobb och krångel om eleven inte vill vara på den tilldelade platsen, säger hon.

Hur underlättar man för arbetsplatsen?

– Genom att de i förväg talar om förutsättningarna för eleverna och att de inte alltid kan räkna med att bli aktiverade. Ingen kräver ett smörgåsbord av kul "att göra"-grejer varje dag, men se till att det finns enklare uppgifter. Elever på prao ska se hur det är att jobba. 

Även om många åttondeklassare ser värdet av praktikveckan finns det elever som varken är motiverade eller tycker att det ska bli roligt.

– Jag önskar att skolan hade ett annat samarbete med det lokala näringslivet som startade långt tidigare i undervisningen med koppling till yrkeslivet. Det har vi inte i dag. Det kan till exempel vara fadderföretag inom industrin – som Gränges eller Siemens – som högstadieskolorna kunde jobba mot. Men egentligen skulle jag vilja att samarbetet började redan i förskolan och fortsatte till gymnasiet.

Är ett större samarbete via kommunen en lösning för fler praoplatser?

– Ja, jag tror att det skulle underlätta att ha en gemensam ”platsbank” för kommunens verksamheter. Till exempel praoplatser, praktikplatser och arbetsträningsplatser. Med en kontakt in i platsbanken kanske konkurrensen om platserna skulle minska, säger Katarina Stenberg.

Hon förklarar att praoplatserna redan idag kan vara upptagna av en skola från annan ort än Finspång.

– Med en mer övergripande helhet borde platsbehovet gå att lösa för såväl kommunala verksamheter som för privata arbetsgivare.

Skolverket skriver att prao ska erbjudas under minst tio dagar från och med årskurs åtta i grundskolan, både på kommunala och fristående skolor. Hit räknas även fristående skolor med en särskild pedagogisk inriktning. Prao är obligatoriskt i grundsärskolan.

Karta: Bergska gymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!