Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trygghetslinjen alltmer använd

De två senaste veckorna har antalet telefonsamtal till Trygghetslinjen ökat kraftigt.
- Det beror troligen på att linjen blivit mera känd, säger Håkan Ponthan, kommunens säkerhetssamordnare, som har gjort en utvärdering.

Finspång2006-10-05 06:00
I sex veckor har Trygghetslinje varit bemannad. Före det fanns en obemannad linje i fem veckor. Men att prata med en telefonsvarare var inte populärt. Cirka 35 samtal kom till linjen under perioden. Bara sex meddelanden lämnades, tre av dem gällde brottslighet.
Mellan 21 augusti och 30 september har Trygghetslinjen varit bemannad av SOS, vilket den fortsätter att vara. Under den tiden har 48 samtal kommit, de flesta de senaste två veckorna. 15 av dessa blev ärenden, till exempel att väktare kom till platsen. Fem berörde brottslighet, fyra störning - t ex missbrukare som uppträdde störande eller ett ungdomsgäng som förde oväsen - och fem hamnade under rubriken fara/infrastruktur, t ex trafikfara. Dessutom har tre e-brev kommit.

Inbrottsvåg
Trygghetslinjen infördes av kommunen somras som en del i arbetet för att skapa en trygg och säker kommun. Vårens inbrottsvåg var den utlösande faktorn bakom linjens bildande. Även om linjen är till för alla trygghetsskapande åtgärder.
- Det handlar inte om att ta fast brottslingar, påminner kommunalrådet Stig Andersson. Det är polisens jobb. Det handlar om att vara ett komplement, Till Trygghetslinjen kan Finspångsborna ringa med information om iakttagelser som kan verka brottsförebyggande, olycksförebyggande eller skadeförebyggande.
När Trygghetslinjen infördes bestämdes att den skulle utvärderas i oktober. Det har Håkan Ponthan nu gjort och linje ska fortsätta.
- Kommunen ska göra en upphandling inom säkerhetsområdet och det kommer att ta några månader men det blir inget avbrott.

Dygnet runt
Patrik Rosenlund på SOS anser att Finspångs kommun har gjort rätt som satsat på Trygghetslinje.
- Ni är den andra kommunen i landet som gjort det, den första var Söderköping. På SOS är det bemanning dygnet om, vi kan lätt rikta om samtal till rätt ställe.
För tillfället har inbrottsvågen dämpats. Om det beror på just Trygghetslinjen är det ingen som hävdar. Däremot att det haft viss betydelse.
- Polisen arbete, kommunens, vaktbolagens företagarnas och medborgarnas, allt spelar in. Jag tror att allt detta har bidragit, säger Peder Ring på Duosec säkerhet.

Information
Informationen om Trygghetslinjen har skett genom att 4 000 visitkort har delats ut, hyresvärdar har informerat sina hyresgäster och företag sina anställda, bland annat. Lokalmedierna har också uppmärksammat linjen.
Övriga delar i arbetet på att göra Finspång till en trygg och säker kommun är den samordnare för brottsförebyggande arbete som ska anställas och som Folkbladet skrivit om vid flera tillfällen. Vidare ska övervakningskameror sättas upp på de två högstadieskolorna.
Numret till Finspångs kommuns Trygghetslinje är: 0122-85300. E-postadressen är: tryggkommun@finspong.se
Vid akuta ärenden gäller som alltid 112, dessutom finns numret 114 14 för mindre akuta polisärenden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om