Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trumps tullar ger företaget rekordfart

USA:s tullar mot Kina och duktiga medarbetare gör att Gränges i Finspång producerar i rekordfart.

Full fart. Gränges går för fullt och har en positiv trend. Michael Östrand, är valsverksoperatör på Gränges i Finspång, och en av dem som ligger bakom framgångarna.

Full fart. Gränges går för fullt och har en positiv trend. Michael Östrand, är valsverksoperatör på Gränges i Finspång, och en av dem som ligger bakom framgångarna.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-04-05 20:32

– Ja, det är riktigt roligt. I mars slog vi vårt produktionsrekord, vårt tidigare rekord för en månad var från oktober 2017. I mars producerade vi 8 316 ton, säger produktionsdirektören Patrik Sivesson.

Den amerikanske presidenten Donald Trump drev i början av mars igenom en 25-procentig tullavgift på stål och 10-procentig tullavgift på aluminiumvaror från Kina.

Gränges, med en enhet i Shanghai i Kina och en i Finspång, tillverkar material i aluminium till värmeväxlare i personbilar. Det materialet sitter i ungefär hälften av alla personbilar i världen. USA är en viktig marknad som vanligtvis båda enheterna exporterar till. Enheten i Shanghai exporterar i första hand till Asien och enheten i Finspång till Europa.

– Generellt är det så att den europeiska marknaden är stark och det är en stor efterfrågan på våra produkter. Men visst har Trumps tullar mot Kina bidragit till att vi i Finspång har fått mer att göra, berättar Sivesson och fortsätter:

– Vi har växlat en del och tagit över några kunder som de har till företag i USA från Shanghai. Sedan tar Shanghai en del kunder som vi har utanför USA.

Patrik Sivesson framhåller personalen som har drivet att hela tiden optimera maskinerna och producera så mycket det går.

– Personalen är kompetent, engagerad och gör en fantastisk insats. De gör allt för att få ut det där lilla extra och hitta nya förbättringsåtgärder.

Jämfört med 2017 har inte företaget gjort några stora investeringar.

– Det är därför det är starkt av oss att fortsätta öka produktionstakten. Vårt mål är en femprocentig produktionsökning 2018 jämfört med 2017.

Är mars månads rekord oslagbart?

– Nej, det tror jag inte. Vi lär oss hela tiden nya saker och utvecklar små detaljer i det dagliga arbetet. Vi siktar på nya rekord, slår Patrik Sivesson fast.

Innebär det extrema ordertrycket att ni behöver nyanställa?

– Den ökande produktionstakten löser vi i första hand inte med fler anställda utan genom att utveckla kompetens och arbetssätt. Vi är idag 485 medarbetare i Finspång och några fler kommer det att bli under året.

Vid ett valsverk har operatören Michael Östrand hand om en av många processer.

– Jag har arbetat här i 20 år och vi kämpar alla för att nå de mål som är uppsatta. De är tuffa, men nåbara, säger han medan aluminiumrullen växer allt mer i maskinen utanför.

Ett rekord bör förstås firas och det tänker Gränges i Finspång också göra.

– Det blir smörgåstårta. Det ser vi fram emot, säger Patrik Sivesson med ett leende.

Tullar och hot mellan Kina och USA

Tullbråket som många nu ser som ett handelskrig inleddes av USA:s president Donald Trump, med tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent. Även EU och därmed Sverige hotas av dessa tullar. Kina svarade på dessa med att en lista på 128 varor från USA som får en tull på 25 procent. Då trappade USA upp konflikten med nya tullar på 25 procent på omkring 1 300 teknik-, transport- och medicinska produkter från Kina till ett beräknat värde av 50 miljarder dollar. Kina har därefter, på onsdagen, följt upp med ett hot om nya tullar på 106 amerikanska varor, bland annat 25 procents tull på sojabönor, bilar och kemikalier till ett värde av 50 miljarder dollar. Samtidigt hotar USA och Kina varandra med anmälningar till WTO för brott mot handelsorganisationens regler.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!