Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trubbel med skolskjuts

FINSPÅNG: Skolskjutstrafiken i Finspång har fungerat dåligt vid skolstarten. Under de två första veckorna med nya entreprenörer har många klagomål kommit in till kommunen. Det har även varit problem med färdtjänstresorna.

Finspång2007-09-08 06:00
Företrädare för kommunen anser att kommunens långa upphandlingstvist med Finspångs taxi är orsaken till skolskjutsproblemen.
På kommunens frågeforum på internet, där kommuninvånarna kan ställa frågor direkt till kommunens politiker, har problemet med skolskjutsarna varit det hetaste ämnet den senaste tiden. Felaktiga tidtabeller, barn som måste gå för tidigt från skolan för att hinna med bussen och 6-åringar som måste hantera busskort för att få åka med skolskjutsen är några av de klagomål som förts fram.
Ritha Jönsson, rektor på Hällestad skola där många barn har skolskjuts, säger att det var en hel del problem dagarna efter skolstarten.

Schemabekymmer
Hon bekräftar att det varit problem med tidtabellen.
- Tiderna som hade gått hem till barnen stämde inte med hur bussen gick från skolan, vilket naturligtvis blev ett bekymmer eftersom skolschemat var lagt efter den information vi hade fått, säger hon.
Det fick till följd att barnen var tvungna att sluta innan skoldagen egentligen var slut för att hinna med bussen hem.

Färdtjästen ej i tid
- Vi fick se till så att barnen kom med skolskjutsarna, säger hon. Men sedan påtalade vi det här och då fick man gå in och ändra tidtabellen. Det var ett par dagar i början av terminen som det var turbulent. Men jag tycker att man ganska snabbt försökte hitta en lösning, så nu verkar det som att det fungerar.
Inte heller färdtjänsten har fungerat problemfritt. Från den första augusti ändrades tidtabellen för den tidtabellagda färdtjänsten. Det nya tidtabellen har stämt dåligt överens med de tider då pensionärer, som är i behov av färdtjänsten, besöker olika dagverksamheter. Det här var något som pensionärsorganisationerna i Finspång befarade. Redan i juli skrev pensionärsorganisationerna PRO, SPF och RPG ett gemensamt brev till kommunstyrelsen där de krävde att beslutet om de nya tidtabellerna skulle rivas upp.
Jan-Anders Johansson, tillfällig trafikplanerare på Finspångs kommun som annars arbetar som trafikplanerare på Östgötatrafiken, medger att det har varit problem med de samhällsbetalda resorna den senaste tiden.
- Det är inget ovanligt egentligen att det blir på det här sättet när man byter entreprenör och har ett nytt upplägg, säger han.
Innan tidtabellen för skolskjutsarna fastslogs kollade man med skolorna när barnen skulle sluta. Trots planerandet blev det på något sätt ändå fel och skolskjutsen kom innan skolan var slut.
- Så kan man ju inte ha det och det har vi också rättat till, säger Jan-Anders Johansson. Sedan kan jag inte säga om det är ett missförstånd eller vad det är.
Även problemet med att en del barn var tvungna att korsa riksväg 51 för att ta sig till och från skolskjutsen har rättats till.

Direkt orsak
Jan-Anders Johansson säger att kommunens segdragna tvist med Finspångs taxi, om hur upphandlingen om de samhällsbetalda resorna gått till, är en direkt orsak till de problem som inträffat med skolskjutsarna. Eftersom tvisten inte avgjordes förrän i juni hamnade kommunen i tidsnöd.
- Finspångs kommun kunde inte göra så mycket planering så länge man hade det här överklagandet och inte fått beslut i kammarrätten, säger han. Man ska komma ihåg att en skolskjutsplanering för Finspång är två månaders arbete, och vi hade ungefär 14 dagar på oss. Tidsaspekten gjorde att det blev fel på vissa håll.

Tittar över färdtjänst
Han berättar att kommunen också tittat på tidtabellen för färdtjänsten för att få den trafiken att fungera bättre.
- Det finns pensionärer som tyckt att det här nya upplägget har varit bra, medan det har varit en katastrof enligt andra. Det har gjort att vi har tittat över den delen. Vi håller på att försöka jobba fram en tabell med samma antal turer som man har haft tidigare, men kanske lägga det på andra tider som mer tillgodoser de behov som finns i Finspång.
Nästa vecka ska Jan-Anders Johansson göra en beräkning på vad förändringarna i den samhällsbetalda trafiken kan ha kostat. Den ska presenteras för kommunstyrelsen den 17 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om