Trotsade regnet för vilda blommor
I söndags var det återigen dags för De vilda blommornas dag som firas i hela Norden.I Finspång gick blomstervandringen vid Grosvad.
Maj Paulsson hittar en liten nejlika. Kenneth Lekberg och Yngve Andersson tar fram förstoringsglaset. Foto: Malin Perk Foto: Malin Perk
Foto:
- Jag hade tänk att gå en sväng ner i samhället, säger Yngve Andersson, som är den som leder den lokala blomstervandringen för tredje året i rad.
Men eftersom det ösregnar stannar den lilla skaran kvar utanför Korpstugan. De hittar snabbt rölleka, maskros, förgätmigej, skånefibbla, småsporre, timotej och ogräs.
- Det beror på hur man ser det, säger Yngve som sällan betraktar något som ogräs.
När Maj Paulsson hittar sommargyllen med gula blommor berättar Yngve att den heter Barbaraea vulgaris på latin och att bladen är goda att ha i salladen i början av december.
- Nyttiga är de också. Det är 6-8 gånger så mycket c-vitmin än i en apelsin.
På bara 20 minuter har de hittat runt 40 arter.
- Man behöver inte gå långt för att hitta vilda blommor. De finns överallt, vilket inte många tror, säger Yngve Andersson.
Målet denna dag är att hitta minst 100 arter.
Tanken med De vilda blommornas dag är att öka intresset för blommor.
- I dag lär man sig inte sånt i skolan.
Och det är synd, tycker Maj Paulsson och Kenneth Lekberg.
- För att förstå naturen måste man kunna arterna. Det är precis som med språket och orden, säger Maj Paulsson.
I Sverige är det Svenska botaniska föreningen som i samarbete med lokala föreningar ordnar blomstervandringarna som numera blivit en tradition över hela Norden.