Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bryggeriet läggs ner – trots flera satsningar

Finspångs Bryggeri tvingas stänga igen. Trots att restriktionerna lättade och pandemin blåste förbi vände inte trenden. "Jag jobbar gärna hårt och testar det jag tror på, funkar det inte får man gå vidare", konstaterar Camilla Boström.

Camilla Boström packar upp varorna till utförsäljningen.

Camilla Boström packar upp varorna till utförsäljningen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2022-04-30 10:15

Camilla Boström startade verksamheten på Norrmalm 2017 och i slutet av 2019 öppnade hon butiken på Bergslagsvägen.

Med lokalproducerat i fokus, satsningar på kafé och Finspångs första obemannade livsmedelbutik var förhoppningen att bygga upp en stabil verksamhet.

– När restriktionerna föll så föll efterfrågan på bröd och andra varor. 80 procent av stamkunderna försvann under hösten, det var jättekonstigt. När människor återgick till arbetslivet fanns det inte plats i livspusslet för att hinna besöka specialbutiker. Finspång slutade helt att handla här, säger hon.

Kombucha, surdegsbröd och surkål har varit bärande produkter i utbudet.

– Jag sålde kaféet och tänkte göra en nystart med satsningen på obemannade butiken, men det blev inte bättre. Jag fick likviditetsproblem och märkte att jag varken hade energi eller finanser för att genomföra affärsplanen.

Camilla påpekar att det som mobiliserats för att finansiera en nystart åts upp av kostnadsökningar.

– Det var prishöjningarna på te, socker, frukt, grönsaker, nya flaskor, papper/etiketter och inte minst el – fördubblade elräkningar i vår kylintensiva verksamhet – och bränsle som gjorde att kalkylen inte gick ihop.

Hon insåg att det inte fanns förutsättningar för någon nystart.

undefined
Konkursskylten står utanför butiken på Bergslagsvägen som tvingas slå igen verksamheten.

– Bryggeriet ligger ute till konkursförsäljning och all utrustning ska säljas. Kunder som har blivit inspirerade och förstått betydelsen av den här maten och drycken, har tackat för den här tiden. Det värmer i hjärtat.

Kundrelationerna lyfts fram.

– Det har varit många trevliga möten, jag har sett det bästa av Finspång. Att starta upp under pandemin blev övermäktigt, men jag ser det som en bra erfarenhet.

Engagemanget för hälsosam mat och självförsörjning är lika starkt.

undefined
All utrustning som använts vid produktionen är ute till konkursförsäljning.
undefined
Kombucha, surdegsbröd och surkål har varit bärande produkter i utbudet.

– Jag ska inte sluta fermentera, men det kan bli mer som en hobby. Det här är framtidens mat, men det krävs en större marknad, menar Camilla.

Vad ska du göra istället?

– Jag återgår nog till mitt tidigare yrkesliv inom projektledning eller verksamhetsutveckling, men jag har även sökt vidareutbildningar inom innovation, hållbarhetsanalys och hållbar affärsutveckling, betonar 54-åringen.

Senaste åren summeras som både jobbiga och roliga.

– Jag jobbar gärna hårt och testar det jag tror på, funkar det inte får man gå vidare, konstaterar Camilla Boström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!