Situationen på Viggestorpsskolan har varit orolig under flera år. Föräldrar till elever har försökt att få till förändringar för att deras barn ska få en bättre och tryggare skolgång. Kommunstyrelsen och de styrande politikerna har fått många indikationer på att det inte stått rätt till och Skolinspektionen har fått in många anmälningar om olika missförhållanden.
Nu har Skolinspektionen tröttnat på huvudmannen, Finspångs kommun, och förelägger om ett vite med en halv miljon kronor om inte kommunen innan den 12 maj kommer med en redovisning på hur speciellt fem områden ska åtgärdas. Trots flera besök av Skolinspektionen och upprepade försök att få kommunen att åtgärda olika brister så har det inte skett.
– Det är som en bilbesiktning, först får man en tvåa (icke godkänt) och får en månad på sig att åtgärda felet. Sedan tycker vi att vi gjort det, men Skolinspektionen håller inte med, då får vi körförbud och de lägger det här vitet, säger Mikael Hultberg, barn-och ungdomschef och fortsätter:
– På tisdag kommer Skolinspektionen till Finspång och då får vi säkert det hela bättre förklarat för oss vad det är de vill att vi ska göra.
De frågor det handlar om är bland annat åtgärder mot kränkande behandling, att ha en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero, samt särskilt stöd till de elever som behöver det.
– Vi har gjort en mängd åtgärder, därför är det svårt att idag veta vad de menar, säger Hultberg.
Rektorn på Viggestorpsskolan, Karin Sveilis, har fått utstå massiv kritik från föräldrar som varit långt ifrån nöjda med sina barns skolsituation, det har också framförts skarp kritik mot skolledningen.
– Vi går åt rätt håll och har jobbat hårt för det. Det är viktigt att känna till, men vi är inte färdiga och har många processer igång för att det ska fortsätta att gå åt rätt håll. Förut kunde lågstadieelever vara rädda för de äldre eleverna. Det är de inte längre på samma sätt eftersom vi har jobbat med faddergrupper och bogrupper som gör olika saker och lär känna varandra på ett bra sätt, berättar Sveilis.
De händelser som nu rapporteras in till kommunstyrelsen är av en annan karaktär än för ett år sedan.
– Då kunde det handla om våld och grovt våld via slagsmål. Nu är det inte alls lika vanligt förekommande. Däremot tycker fortfarande elever att det är rörigt i klassrummen och känner sig otrygga i sin studiemiljö, men vi arbetar även med att få ordning på det på olika sätt, säger Sveilis som kommer att sluta sin anställning som rektor på Viggestorpsskolan för att istället bli rektor för enbart Svälthagsskolan.
– Det har varit ett tufft uppdrag att vara rektor för både Svälthagsskolan och Viggestorpsskolan med personalansvar för 50 personer och allt som har hänt. Därför har vi beslutat att dela in skolorna i två rektorsområden. Karin fick frågan vad hon ville göra och valde rektorsrollen på Svälthagsskolan som också innebär en del arbete inom sektorn, säger Mikael Hultberg.
När kommer det en ny rektor till Viggestorpsskolan?– Senast till höstterminen 2017.
Stefan Carlsson (V) är utbildningsråd och säger:
– Karin har fortsatt fullt förtroende hos huvudman och sektorsledning. Då nuvarande rektor, under rådande situation, haft svårt att vinna alla föräldrars förtroende på Viggestorpsskolan så ser vi det som positivt med en omstart med en ny rektor.
När det gäller att tumskruvarna dragits åt från Skolinspektionen är inte Carlsson speciellt orolig.
– Nej, det här ska vi lösa, det är jag helt säker på. Vi ska inte behöva betala några pengar i vite.
Fotnot: På Viggestorpsskolan går 250 elever i förskoleklass till sjätteklass. På Svälthagsskolan går 100 elever i förskoleklass till sjätteklass.