Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trotjänarna mätte sina hästkrafter

SONSTORP: På lördagen bjöds det till hästfest i Sontorp. 38 hästar av olika raser visade upp sig från sin bästa sida. Ett hundratal personer var där och tittade.

Körmomentet är viktigt för bedömningen av en nordsvensk häst. Här visar Båsebergs Adelina vad hon går för.

Körmomentet är viktigt för bedömningen av en nordsvensk häst. Här visar Båsebergs Adelina vad hon går för.

Foto:

Finspång2007-07-16 06:00
Om Kåre Gustavsson kan tala med hästar är ovisst. Men att han har ett stort intresse för dem går inte att ta miste på. Han är ordförande i föreningen Nordsvenska hästar på riksnivå och bedriver själv avel. Han var också aktiv vid arrangerandet av helgens premiering i Sonstorp.
- Jo, jag har många roller. Idag till exempel är jag piskförare. Jag hjälper dem som visar upp med att få hästarna att röra på sig, säger han och ler.
Kåre är noga med att understryka att en premiering inte är en tävling. Det handlar om att en domare gör en bedöming av hur bra hästen är för avel. Sommarpremieringar äger rum över hela Sverige. Det finns åtta domare som åker runt i landet och tittar på hästarna. Dagens huvuddomare heter Ronny Johnsson.
- På en sådan här premiering så måste ju en domare behärska alla kallblodsraser och ponnier. Det är inte så många som kan det.
Premieringen äger rum på ett stort gärde straxt utanför Sonstorp. Ett hundratal personer har kommit för att titta på. De rutinerade har fällstolar med sig. De vet att det kommer att ta tid. Varje häst och förare utför fem moment.

Typiskt för rasen
- Domarna tittar först på typ, alltså hur väl hästens drag stämmer ihop med det som man anser typiskt för rasen. Sedan tittar man på huvud, rygg och bål. Därefter på extremiteterna, alltså benen. De ska vara raka och fina. Och sist ser man hur hästen rör sig i skritt och trav.
Det är under det sistnämnda momentet som Kåres piskförartjänster ibland efterfrågas. Det är inte så lätt som det ser ut att få hästen att gå fint. Det kan Mathias Stern, Anna Johansson och Jessica Göransson intyga. De är alla hästägare som är där för att visa upp sina nordsvenskar.
- Det är svårt, man blir så nervös. Jag blir helstirrig, säger Anna Johansson.
Matthias Stern menar att det kan vara svårt är att behålla kontakten med hästen när det är mycket folk och andra hästar runt omkring. Särskilt i det första momentet där alla hästar av samma ras i samma åldersklass går runt i en ring samtidigt. Det är lite lättare i det andra momentet där de visar upp sig en och en.

Roligt att visa sig
- Det finns ju en del hästar som är riktigt stolta och tycker att det är roligt att visa upp sig. Särskilt vissa hingstar, de liksom ställer upp sig och riktigt poserar. Det ser ut som de njuter av uppmärksamheten, säger Mathias Stern.
Efter att hästarna har visat upp sig får de poäng. Men för en nordsvensk räcker det inte med att vara snygg. Det gäller att kunna arbeta också. Därför ingår ett körmoment i bedömningen. Om hästen är duktigt i körning så stiger den i värde. En välutbildad nordsvensk brukshäst kan kosta mellan 25000-45000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om