"Tror inte det blir sämre"
- Jag har full förståelse för att det är jobbigt för personalen när vi gör förändringar, men jag tror inte att det blir sämre vård.Det säger socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s) med anledning av gårdagens artikel om personalen på Storängsgården.
Conny Eriksson tror inte att vården för de boende på Storängsgården kommer att bli sämre efter omorganisationen, vilket personalen befarade i en artikel i går. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag tycker att det är viktigt att personalen får en större chans att kunna leva på sin lön. Att vi skulle vänta med att genomföra det här tror jag inte på, för med tanke på hur ekonomin har sett ut så tror jag inte att vi kommer att få mycket mer pengar till det här.
Inte sämre vård
Conny Eriksson förstår att personalen tycker att de här förändringarna är jobbiga, men tror ändå att det i slutänden kommer att bli bra. Att de skulle medföra sämre vård för de gamla förnekar han.
- Jag tror inte att det blir sämre vård för de kommer att få den vård de har rätt till. Jag tycker också att vi har så bra personal ute i verksamheterna så de kommer att klara det här.
Han medger dock att förändringarna på Tegelbacken kanske medför att "man måste gå ner lite i kvalité" just där. På det området försvinner sju och en halv årsarbetare.
God vård
- De har ju inte varit arbetslösa så det är klart att det kommer att märkas, men samtidigt har de vetat hela tiden att de enligt insatsplanen har ett överskott på personal och jag tror att man kommer att kunna hålla en god vård ändå. Om man tittar på de andra demensboendena vi har, Åstugan i Hällestad, på Storängsgården och Rosenhyttan på Berggården som inte haft så mycket personal så har jag aldrig hört annat än att de har klarat en bra vård där, säger Conny Eriksson.
Han påpekar också att när man nu rättar till de "fel" som enligt insatsplanen funnits så kommer flera av boendena också att få fler årsarbetare, exempelvis får Hällestadgården fyra och en halv årsarbetare till. Totalt sett kommer det att vara fler årsarbetare i år än förra året.
Personalen på Storängsgården menade att man inte bara kan se till hur mycket tid varje person är anställd på utan istället måste räkna antalet personer. I många fall måste man vara två och om någon larmar kanske den ena av dem inte bara kan gå ifrån, vilket skulle kunna leda till att de gamla får vänta på hjälp.
Mer flexibla
- Jag kan inte säga om det kommer att bli så, men jag tror att det går att ordna om man blir mer flexibla, men framtiden får utvisa hur det blir, menar Conny Eriksson.
Bristen på information om omorganisationen kritiserades också. Conny Eriksson anser att informationsansvaret ligger på förvaltningen och de olika områdescheferna.
- Jag tror att det här har fungerat lite olika på de olika chefsområdena och det har varit en del oklarheter och då kan det bli rörigt under en tid, säger han.
Att en konsult tagits in för att göra nya scheman hör också till det som kritiserats. Inte heller i den frågan vet Conny Eriksson exakt hur det fungerat ute på de olika områdena, men han förklarar tanken med att ta in en konsult:
- Vi ville att både cheferna, personalen och någon utifrån skulle jobba med det här. Med att ta in någon utifrån var tanken att någon skulle komma och se på det här med nya ögon och kanske komma med nya idéer på hur man kan göra, man kanske inte ser allt då man är mitt inne i det.
Start på måndag
I den personalpool som startas på måndag har 41 personer anställts och precis som Storängsgårdens personal påpekade har samtliga fått långtidsvikariat. Det finns alltså ingen i poolen att ta av.
- Vi måste ta in timanställda vikarier. Tanken är att korttidsvikariat också ska täckas av poolen, men vi får ha timvikarier så länge. Det här ska diskuteras vidare av förvaltningen och nämnden och det kommer att tas upp på nästa nämnd för vi måste komma fram till hur många det ska vara i poolen, säger Conny Eriksson och fortsätter:
- Klart är att man ska kontakta poolen om man behöver vikarier, det har vi bestämt tidigare. Poolen ska sköta alla vikariat så det blir den som får ordna timvikarier nu också. Det här underlättar ute på avdelningarna som slipper sitta och ringa efter personal.