Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trenden: Här är risken mindre att du skiljer dig

Par i Finspång löper mindre risk att skilja sig än snittet i Sverige. Det visar siffror som kreditupplysningssajten ratsit.se tagit fram. "En viktig del är att hålla kommunikationen levande", säger Annelie Silén, chef för familjerådgivningen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Finspång2019-07-07 09:00

Finspång hamnar på plats 185 av Sveriges 290 kommuner, och har alltså en lägre procent gifta par som skiljer sig än resten av Sverige. I Finspång finns 7721 gifta par, vilket är 45,5 procent av invånarna. Under 2018 skiljde sig 88 par i Finspång, 1,14 procent. Bättre än den kommun där det sker flest skilsmässor i Sverige, Gnesta, där 1,91 procent av paren skiljde sig 2018. Paren i Finspång löper dock högre risk att skilja sig än par i Storuman, kommunen i landet med lägst antal skilsmässor: 0,59 procent.

Ratsits kartläggning visar också vilken månad det är vanligast att par skiljer sig. Sett till hela landet är sommarmånaderna juli och juni då flest par skiljer sig, men i Finspång är det i mars flest par går skilda vägar.

Betalningsanmärkningar och ansträngd ekonomi är två faktorer som gör att par har svårare att hålla ihop. Bra ekonomi innebär generellt sett att risken för skilsmässa minskar, men i Finspång är det något fler hög- än låginkomsttagare som skiljer sig: 17 respektive 16 procent. Par i åldern 20-29 skiljer sig betydligt oftare än andra åldersgrupper. 2018 var det över tre procent av de gifta i åldern 20-29 som skiljde sig.

Annelie Silén, chef för familjerådgivningen i Finspång, Norrköping och Söderköping, kan inte kommentera statistiken, men berättar allmänt om vad som kan leda till skilsmässa.

– Vi för inga journaler, de som besöker verksamheten ska kunna komma hit helt anonymt. Det kan finnas många anledningar till att par väljer skilsmässa. Det kan vara arbets-, livs-, eller familjesituationen, att kommunikationen i relationen har upphört eller att det finns delar i relationen man inte kan komma över.

Angående ratsits statistik att unga skiljer sig mer svarar hon:

– Jag kan inte kommentera statistiken, men det vi möter i vår verksamhet är att par i den åldern mer frekvent jobbar tidigare med sin relation. Det finns en högre vilja att reparera.

Hur håller man ihop?

– Det finns inga generella svar, en viktig del är att hålla kommunikationen levande, att våga visa besvikelse och berätta om man inte blir sedd i relationen. Det vi jobbar i parterapin är att försöka hjälp par att hitta nya lösningar på relationsproblemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om