Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tredubbling av flyktingar i Finspång

Förra året tog Finspång emot 140 flyktingar. Det är tre gånger så många än vad kommunen brukar ta emot. – Vi klarar det, men det är ett markant ökat tryck på förskolan, grundskolan och gymnasiet, säger integrationssamordnare Suada Talic.

FINSPÅNG2014-02-20 07:50

Genom ett avtal med länsstyrelsen har Finspångs kommun åtagit sig att ta emot runt 50 flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige varje år. En siffra som brukar stämma. Men i och med kriget i Syrien och oroligheter i andra delar av världen, bosatte sig tre gånger så många flyktingar i Finspång förra året. Integrationssamordnare Suada Talic berättar att kommunen, tack vare en väl utvecklad organisation kring mottagandet, klarar av den ökade volymen.

– Vi har inte behövt bygga upp någon ny organisation, men vi har fått utöka vår verksamhet i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Både med klasser och personal, säger hon.

Så kommunen klarar av uppgiften?

– Ja, vi har en tradition att ta emot nyanlända, så det tycker jag.

Täcker kostnader

Förra årets gjordes en ändring i hur kommunerna ersätts när de tar emot flyktingar. Från att tidigare ha fått 500 000 kronor får Finspångs kommun nu 220 000 kronor i en grundersättning följt av en summa för varje mottagen person.

– Det betyder att de som tar emot färre än avtalet säger får mindre pengar. Det är som att få ersättning efter prestation, förklarar Suada Talic.

Hon tror att ersättningen täcker alla kostnader kommunen har för att ta emot flyktingarna. Det kommunen åtar sig är att bland annat ansvara för bostad, sfi eller annan vuxenutbildning, förskola, skola, gymnasium och barnomsorg samt samordna insatser inom det sociala området. Och det är alltså där trycket just nu är högt.

– I dag är behovet stort och känslan är att det är ett högt tryck på kommunerna, säger Suada Talic.

Läs mer i torsdagstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om