Tre veckor fulla av frågor
FINSPÅNG: Oron är stor och stämningen är dämpad bland de anställda på Luvata.- Det bli så mycket snack och spekulationer när man inte får veta något.
Peter Backhaus, Krister Knutsson och Zoran Gacov befarar att det kommer att bli brist på unga medarbetare i framtiden. "Låt gamla gubbar som jag få gå istället", säger Krister Knutsson. Foto: Malin Perk
Foto:
- Det skapar bara ännu mer osäkerhet, säger platschefen Thomas Carlsson.
Förhandlingar pågår för fullt men i dagsläget har varken fack eller företagsledning några nya uppgifter om vad som kommer att hända. Enligt Tomas Carlsson jobbar man på som vanligt i produktionen.
- Varslen har inte inneburit att produktiviteten har minskat, säger han.
Inte heller från fackligt håll har man någon ny information att ge.
- Vi är fortfarande helt nollställda, säger Pertti Fyhr, Metalls klubbordförande.
Det är nu tre veckor sedan chockbeskedet kom, att Luvata varslar 100 anställda - 70 i Finspång och 30 i Västerås - om uppsägning. Dessa veckor har varit fyllda av frågor.
- Allt är som ett enda stort frågetecken, säger Zoran Gacov som inte är orolig för sin egen framtid.
Han har jobbat på Luvata i 18 år.
- Men man känner stor sorg för de yngre medarbetarna som förmodligen får sluta.
Arbetskamraten Peter Backhaus, som har jobbat i valsverket i 20 år, befarar att unga människor kommer att bli en bristvara på företaget framöver. I alla fall om det blir så som alla räknar med. Att de som jobbat kortast tid får gå.
- Det är illa om man kastar ut de unga, som faktiskt är mycket mer kompetenta än många av de äldre, säger Peter Backhaus.
Varför inte låta de lite äldre och de lite sjuka få gå istället, föreslår några anställda.
- Bättre att de unga och friska får vara kvar. Låt gamla gubbar som jag få gå. Jag skulle gärna ge en yngre medarbetare min tjänst, säger Krister Knutsson, 57 år som varit på Luvata i 30 år.
Från fem- till tre-skift
Inte heller Annika Flodin som jobbar på laboratoriet är orolig för att förlora sitt jobb. Men oron bland de anställda är stor och stämningen är dämpad.
- Eftersom vi inte fått veta något så spekuleras det väldigt mycket, säger Annika Flodin.
En av frågorna som diskuteras mycket är att skiftgången ska ändras. Från fem-skift till tre-skift.
- Det innebär ju bland annat att vi kommer att få gå ner i lön, eftersom vi inte kommer att jobba helger, säger Zoran Gacov.
- Dessutom kommer vi att få jobba mer antal timmar, tillägger Peter Backhaus.
Alla går fortfarande i väntans tider. Och många lever fortfarande på hoppet, att de får vara kvar. Enligt platschefen Tomas Carlsson kommer uppsägningarna att bli aktuella först om tre månader.
- Ingen kommer att behöva lämna företaget förrän den 15 maj, säger han.