Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trångt i klädaffärerna

Nästan hälften av alla funktionshindrade upplever klädaffärer som otillgängliga, enligt en undersökning som gjorts. Finspång är inget undantag.- Det är dåligt utbud och alldeles för trångt, säger Ulla Johansson, ordförande i Finspångs handikappförening.

Fabiola Nestor Lundh och Eva Lotta Larsson driver tillsammans butiken Mingla Woman. "Jag tror att många bildar sig en uppfattning att det inte finns stora storlekar. Vi har från storlek 34 till 48", berättar Fabiola Nestor Lundh.Foto: Pernilla Andersson

Fabiola Nestor Lundh och Eva Lotta Larsson driver tillsammans butiken Mingla Woman. "Jag tror att många bildar sig en uppfattning att det inte finns stora storlekar. Vi har från storlek 34 till 48", berättar Fabiola Nestor Lundh.Foto: Pernilla Andersson

Foto: pernilla andersson

FINSPÅNG2011-01-20 03:00

Fyra av tio personer med funktionsnedsättning är ganska, eller mycket missnöjda med tillgängligheten till klädaffärer och dess provrum. Det visar en undersökning som gjorts av företaget Assistansia.

- Om man inte kan handla kläder på grund av att man har en funktionsnedsättning, så innebär det att man diskrimineras. Landets klädbutiker kan få fler kunder om butik och provrum görs tillgängliga, säger Helena Pharmanson, kommunikationschef för Assistansia.

Hon vill uppmana klädkedjorna att se över sina lokaler.

- Bara för att du sitter i rullstol, är du inte mindre intresserad av kläder och mode. Någon större klädkedja borde ge ett löfte om att tillgänglighetsanpassa sina butiker. Det skulle kunna få flera butiker medvetna om problemet, säger Helena Pharmanson.

För trångt och smått
Ulla Johansson är ordförande i Finspångs handikappförening. Själv har hon ingen rullstol men hon vet vilket bekymmer det ställer till i de lokala butikerna.

- Utbudet är alldeles för litet, och kläderna är oftast för små. Det är ingen hänsyn tagen till rullstolsbundna alls. Provhytterna är så små att du kommer inte in med en rullstol och en assistent. Då får du prova kläderna ute på lagret eller inne i butiken bland allt folk, berättar hon.

Ofta åker hon till Linköping eller Norrköping för att handla.

Försöker hjälpa till
- Där är utbudet större, men samma problem med för små provhytter och svårtillgänglighet. Finspång är inget litet samhälle, men det har blivit litet för alla åker iväg för att handla. Finspång är jätteuselt när du ska köpa kläder. I alla fall om du som jag behöver en större storlek, säger Ulla Johansson.

På Mingla Woman i Finspång, försöker man hjälpa till så gott det går.

- Nu såhär vid reatider är det ju extra trångt i butiken, men vi försöker hålla det luftigt annars. Ofta så får vi hjälpa till mer med personlig service då någon kommer hit med rullstol. Om de placerar sig i provhytten så hämtar vi kläderna, berättar Eva Lotta Larsson, butiksägare.

På Afrodite upplever man inte problemet alls.

- Här kommer man in med rullstol, även våra provrum är stora. Men de som sitter i rullstol prövar oftast inte kläderna, säger Elisabeth Sundberg, butikschef.

250 personer med någon form av funktionsnedsättning svarade på frågan hur nöjda de var med tillgängligheten i sin kommun.

22 procent var missnöjda och 18 procent mycket missnöjda. Endast nio procent av de tillfrågade var nöjda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om