Då de nominerade till "Årets Finspångare" inte utses av någon jury utan av de som fått flest röster av Finspångsborna, blir det ibland samma deltagare år efter år. Så blev det till exempel för Per-Erik Störe som knep förstaplatsen 2008, vilket var hans andra år som nominerad. Årets återkommande inslag stavas Annika Olsson och hon blir väldigt glad då Folkbladet ringer upp.
- Det känns otroligt hedrande! Vad kul! säger hon.
Varför tror du att du är nominerad igen då?
- De tycker väl att mitt jobb har ett vettigt syfte, funderar Annika.
Många känner henne som spindeln i nätet för hur äldre och ensamma runt om i kommunen ska kunna träffas. Frivilligcentralen, Anhörigteamet, Drop-in-caféer.... Listan kan göras lång på Annikas engagemang.
Ute i verkligheten
Efter 20 verksamma år inom Finspångs kommun utökar hon sitt engagemang som chef för Frivilligcentralen och Anhörigteamet under hösten.
- Nu kommer vi även att jobba mot yngre med ledsagning och avlösarservice, berättar hon.
Med yngre menas de under 65 år.
- Det kan handla om allt från att följa med åttaåringen på fotbollsskolan till att hjälpa 60-åringen med vardagssysslor hemma, berättar hon.
Annika jobbar både strategiskt och operativt. Att bara sitta bakom skrivbordet vill hon absolut inte.
- Jag är verkligen ingen administratör. Verksamheten förändras hela tiden och det är mycket magkänsla när man ska föra samma två personer. Samtidigt måste man kolla med huvudet så det funkar. Men genom att jobba strategiskt kan jag vara med och påverka och utveckla, säger hon.
Bryta isolering
Och nog finns här idéer alltid. Annika berättar hur hon kommer på saker och hur hon sedan vill testa det. Mycket inspiration får hon från andra kommuner. Bland annat var det så Frivilligcentralen blev verklighet i Finspång.
- Jag var i Marks kommun på besök och såg att det fungerade så bra där och då ville jag testa det här också.
På Frivilligcentralen "jobbar" äldre som kanske också är ensamma men som har ork och möjlighet att söka upp människor som inte har samma möjlighet.
- Huvudsyftet är att bryta ensamhet och isolering. Det är viktigt att få tag i den som är ensam, säger Annika.
Drop-in-caféerna som anordnas runt om i Finspång är välbesökta. Likaså allsångskvällarna och festerna det bjuds in till. Frivilligcentralen hjälper även till att skjutsa till olika evenemang runt om i kommunen. På sjukhuset finns sjukhusvärdar som hjälper till och till hösten finns planer på att integrera ungdomar från Bergska skolan i verksamheten.
- Vi vill få upp intresset att göra ideella insatser. Det är ju även bra att kunna ha med i sitt cv sen, menar Annika.
Fler idéer
Att Annika Olsson gillar kontakten med människor går inte att ta miste på. Vad är det då som driver henne?
- Jag tycker helt enkelt det är jättekul med mänskliga kontakter. Att höra människors levnadshistorier tycker jag är jättekul. Tänk om jag kunde gå runt i Finspång i början av 1900-talet och se hur det såg ut då, säger hon.
Att idéerna skulle vara slut är det ingen risk för.
- Nej då, jag lovar. Det finns mer! lovar hon.