Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Traditionen återvänder – men inte på alla platser

Efter två års pandemiuppehåll är det snart dags att fira in våren på traditionellt vis. Men inte på alla orter. "Det blir lite för tungt för oss", säger en arrangör.

Våren kommer att skjutas in igen efter två års uppehåll.

Våren kommer att skjutas in igen efter två års uppehåll.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-04-17 13:30

Planeringen för årets valborgsfiranden är i full gång.

– Äntligen, som vi har väntat, säger Niclas Carlson, som på uppdrag av Stalklubben håller i trådarna för firandet i Slottsparken.

Programmet är inte riktigt klart än. Säkert är att det inte blir någon form av eld, däremot har styrelsen beslutat att hålla fast vid den typiska Finspångstraditionen: att skjuta kanon.

undefined
Våren kommer att skjutas in igen efter två års uppehåll.

Finspångs bruk var under tre århundraden Sveriges största kanongjuteri och sedan 1913 har det varit tradition att inleda firandet i Slottsparken med tre skott, och avsluta det med lika många.

Det är bara andra världskriget och pandemin som har satt stopp för det sedan dess. Trots kriget i Ukraina blir det alltså av i år.

– Vi hade lite diskussioner innan om vi skulle skjuta eller inte, men Stalklubbens styrelse kom fram till att vi skulle göra det, säger Niclas Carlson.

Årets talare i Slottsparken är kommunstyrelsens avgående ordförande Ulrika Jeansson.

– Det är såklart en hedrande uppgift, säger hon och förklarar att talet inte är klart än, men att händelserna i världen och hur de påverkar vår vardag kommer att vara ett centralt tema.

undefined
Ulrika Jeansson (S) är årets Valborgstalare i Slottsparken.

Att pandemin är över betyder inte att riktigt allt återgår till det normala. Rejmyre är en av tre orter där firandet ställs in.

– Det blir inget majbål, för de föreningar som vi har arrangerat ihop med vill inte fortsätta och det blir lite för tungt för oss att vara ensamma om. Så är läget nu, säger Per Nilsson, ordförande i Rejmyre byaråd.

Men erbjuder sig folk att hjälpa till är byarådet öppna för att tänka om.

– Brasan är viktigt på så sätt att många träffas, men man behöver ju inte hålla kvar i alla traditioner och ha talare och körsång och sådana grejer, säger han.

Även i Hällestad ställs firandet in i år, liksom i Grytgöl.

– I och med att vi inte har fyrverkerier längre har vi valt att ta bort allt. Det finns inget intresse då, säger Annelie Thyselius, ordförande i Grytgöls IK.

undefined
I Ljusfallshammar, Sonstorp och på Bönergården planeras det för majbrasor.

På Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar blir det däremot traditionsenligt firande med majbrasa och tal av Ann-Britt Wrenner-Karlsson (S), som bland annat är känd för att ha skrivit boken om Folkström. I Sonstorp och på Bönergården blir det också firanden.

– Det blir det körsång, musik och tal. Förhoppningsvis blir det brasa också, det beror på väderleken, säger Bönergårdens ordförande Larseric Ramlöv.

Eventuellt blir det även fyrverkerier.

– Det är väldigt roligt att det blir av, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!