Många av trädgårdarna i familjens närområde med hus byggda på 1960- och 70-talen är ganska platta.
Men till den kategorin hör knappast Ida Stockbergs skapelse.
Hon har byggt egna trappor och stigar från deras villa som är högsta punkten på tomten – och utnyttjar varenda yta i de i flera fall sluttande rabatterna.
– När vi flyttade hit för drygt tio år sedan kände jag att det var en stor utmaning att få till odlandet på ett bra sätt med tanke på att vi har tre olika höjdnivåer och att trädgården delvis består av berg. Men med tiden har det ändrat sig till att jag enbart ser fördelar med det, berättar Ida.
Framför allt när det gäller att få till olika rum i trädgården – och att utnyttja att växterna syns mer när de kommer upp på höjden.
– Det ger mer liv och känns som att vår egentliga ganska lilla tomt på 750 kvadratmeter är större än den är. Från toppen har man fin utsikt ned mot alla rabatter, utan att se allt. Man kan inte ta sig från punkt A till punkt B så fort med tanke på trapporna och de slingrande stigarna. Det ska liksom finnas en spänning att vilja utforska mer.
Hon fortsätter:
– Den stora slänten ligger mitt i söderläge med gassande sol. Den – samt de olika nivåerna och omkringliggande häckar - bidrar till att sänka växtzonen, som oftast ligger mellan tre och fyra där vi bor, ända ned till zon två. Varma somrar kan det lätt bli väldigt torrt där och eftersom det ofta rinner nedåt när man vattnar har jag lagt ut en droppslang där.
Både utseendet och innehållet har genomgått en rejäl förvandling. När familjen flyttade dit 2009 innehöll trädgården mycket äldre växter – mormorsblommor som stjärnflocka, nävor och en del gamla rosor.
– Jag har en annan stil och ville sätta min egen prägel. Dessutom älskar jag att planera och genomföra olika sorters projekt. Min sambo är inte ett dugg intresserad, så jag har gjort så gott som allting på egen hand. Men vår dotter och son tycker i alla fall att det är kul att hjälpa till ibland.
För Ida är sammansättningen av rabatterna viktigt – att de olika växterna ska passa bra tillsammans både i färger och former.
– Jag gillar både att det är färgglatt och att ha vissa partier med mycket gröna växter, berättar hon.
Ida är medlem både i Svenska Trädgårdsamatörerna och Svenska Pionsällskapet – därigenom är det lättare att få tag på ovanliga exemplar.
– Jag samlar såväl på vissa sorter som på sällsynta växter. Flest antal har jag av hostor, ungefär ett 80-tal. Sedan har jag runt 60 pioner, ett 40-tal solhattar, cirka 30 nejlikrot och ungefär tio japanska lönnar.
De planterar i den lerjord som finns – blandat med hästgödsel och kompost.
– Där trivs pioner och hostor väldigt bra. Sedan älskar både pioner och solhattar mycket sol och det får de en hel del av hos oss. Hostorna får hålla till i ett skuggigare parti.
Bland de mest ovanliga märks exempelvis buskpionen ´Spellbound´, pionen Double Friend, hostan ´Cat´s eyes´, kobrakalla, orkidéer, Salix Magnifica och kolask.
– Jag har faktiskt ett av väldigt få exemplar av pionen Double Friend i Sverige, som jag fått tag i av en holländsk odlare genom Svenska Pionsällskapet och sådant känns ju alltid extra kul.
Hon rekommenderar andra att inte vara rädda för att plantera träd, även om trädgården inte är så stor.
– Frånsett de japanska lönnarna har vi bland annat de lite udda Magnolia tripetala `Bloomfield`, Acer pseudoplatanus `Simon Louis Feres` och kolask. De är alla fina med sina bladverk, samt är med och skyddar övrig växlighet till en lägre växtzon.
Vissa väljer att satsa på rejäla ytor för gräsmatta när de har små barn. Men det anser Ida är överskattat.
– När mina barn var yngre tyckte de att det var mer spännande att springa runt och leka i smala trädgårdsgångar där man kan gömma sig och hitta mysiga ombonade hörn att leka i.
Just när man har en liten trädgård tipsar Ida lite extra om att plantera stort när man anlägger en rabatt.
– Välj flera växter av samma stort - minst tre till fem, det gör att det inte ser smått och plottrigt ut. Är även smart att utnyttja det utrymme som finns genom att plantera uppåt. Det finns massor av fina spaljéer och klätterväxter som inte tar så mycket plats och samtidigt ger en stor effekt, framhåller Ida Stockberg.