Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trädet som är av rätta virket

FINSPÅNG
Ek är förmodligen det trädvirke som genom tiderna haft de flesta och mest utbredda möjligheterna till användning.
Brukspatron Carl Ekman lät under sin "regenttid" i Finspång plantera ut 6 000 ekplantor på sina marker.

Ekön i Dovern hade förr en stor koloni ekträd. Tidens tand har tärt på dem. Längs vägen ner mot Ekön finns ekar fortfarande. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Ekön i Dovern hade förr en stor koloni ekträd. Tidens tand har tärt på dem. Längs vägen ner mot Ekön finns ekar fortfarande. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-07-20 00:00
Eken har i alla tider varit ett ypperligt skeppsvirke. Kolossala ekskogar fanns i Norden ända in på 1600-talet.
Men eken skulle inte undgå rovdrift. Den inleddes när kungar och regeringar bestämde att stora stridsfartyg skulle börja byggas. Ekskogarna skövlades. Till ett linjeskepp behövdes cirka 2 000 stora ekar, till en fregatt ungefär 1 200 träd.

<b>Tors träd</b>
Ektimret gick inte bara till fartyg. Exempelvis slott och korsvirkeshus var andra stora bovar. Eken ansågs under hednatiden vara guden Tors träd. Där samlades bygdens män till rådslag och under eken offrade man också till de gamla gudarna.
Eken är ett av de träd man defintivit inte ska söka skydd vid under åskväder. Blixten söker eken på grund av att trädets grova bark långsamt genomfuktas av regnet, så att jordförbindelsen inte blir tillräcklig.
Fram till 1838 var eken, som växte på bondens jord, statens träd. Undantagna var adelns gårdar.

<b>En ek - två kor</b>
De bönder som ville fälla en ek måste söka tillstånd. Beviljades detta, blev det följande kravet att bonden skulle plantera två plantor.
När bönderna fick rätten att äga ekarna som växte på deras jord, fick de betala en avgift till staten. En bonde i Tjuttorp hade för fem ekar betalat 18 riksdaler banco, vilket nära nog var värdet för två kor. Förståeligt, att bönderna ogärna ville att ekskogen skulle breda ut sig på deras mark.
På säterierna med underlydande gårdar fanns det däremot gott om ek i ängarna. Brukspatron Carl Ekman på Finspång såg under sin tid till att 6 000 ekplantor planterades på hans domäner.
På Ekön i Dovern fanns förr ett antal stora ekar, som ålder och vädrets makter nu rått på. Området var en av de största ekkolonierna i Risingetrakten. Fortfarande finns ekar att beskåda längs vägen ner mot Ekön.
I Finspångs skogar började trädplanteringen på 1840-talet. Brukspatron Ekman lät plantera 26 miljoner tall- och granplantor.

Källhänvisning: Årspraktika av Britt-Marie Hallberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om