Trä, papper och gamla tidningar

Nu visas konstverk av Norrköpingssönerna Michael Bergström och Sören Dahlqvist på Finspångs bibliotek. Akvareller, blyertsteckningar, trätavlor och origami visas under årets första månad i utställningshallen.

Sören Dahlqvist snider ut fotografier i trä. Det ger ett härligt djup till motivet. På Finspångs bibliotek visas just nu verk av konstnären.

Sören Dahlqvist snider ut fotografier i trä. Det ger ett härligt djup till motivet. På Finspångs bibliotek visas just nu verk av konstnären.

Foto: Pernilla Andersson

FINSPÅNG2012-01-09 06:07

Michael Bergström målar i akvarell, tusch och blyerts och har ställt ut på konstutställningar runt om i Östergötland.

- Jag har målat sedan 2003 och är mestadels självlärd, berättar han, under vernissagen på torsdagen.

Han är uppväxt med konst då han pappa Göran Bergström också är konstnär.

- Det är kul att kunna göra kreativa saker med händerna. Mitt favorittema är djur och skärgårdsmotiv och jag gillar starka färger.

Ändå är de akvarell med sina skira färger som Michael fastnat för.

- Det svåra med en akvarellmålning är att veta när den är färdig. Den torkar himla snabbt, och sedan går det inte hålla på och dutta på mera färg. Jag måste veta innan hur motivet ska se ut då det blir klart, berättar han.

Trätavlor och origami

På en vägg hänger det träsnidande tavlor målade i olja av grafiker Sören Dahlqvist, som ställt ut sin konst runt om i Östergötland sen 1996. Motiven är östgötska som Sören snidat ut på en träbit av kort på olika byggnader. Resultatet blir tavlor med djup och nästan som 3d effekt.

- Jag började med träsnidandet då vi hade en båt i Arkesund. Där på en ö hittade jag en träbit som jag började snida i. Sedan köpte jag alträd som jag arbetar med.

Tanken från början var att dokumentera byggnader i länet.

- Men folk kommer på utställningarna och vill köpa tavlorna. "Min farmor bodde där", säger de. Då måste jag ju sälja till dom, så mina dokument försvinner, säger Sören och ler.

Motiven fotograferar han och förstorar upp.

- Jag skär sedan in motivet i träbiten. En tavla kan ta upp mot en 100 timmar. Jag är lite pillig av mig, det har jag alltid varit.

Konsten att arbeta med fingrar och små delar kommer från då han arbetade på tidning.

- På Folkbladet faktiskt, under blytiden. Det var mycket småpillande med delar till tryckeriet. Det är nog därför jag klarar av detta idag. Många kommer och ber om en träbit och vill prova. Sedan kommer de tillbaka efter en timme och svär, skrattar Sören Dahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om