Torghandeln förr

Hästar, kärror, försäljningsbord och mycket folk. Det här är ett par bilder från torghandeln, som den kunde se ut förr i tiden i Finspång.

Och här ytterligare en torgbild från Eric Larssons fotosamling.

Och här ytterligare en torgbild från Eric Larssons fotosamling.

Foto:

FINSPÅNG2019-06-02 14:00

Bilderna kommer från Eric Larssons stora samling av bilder, som han donerade till Finspångs kommun, som numera har dem i sitt arkiv i kommunhuset.

Frågan är dock om de gamla bilderna är från nuvarande Bergslagstorget eller från någon annan torgyta i Finspång.

Hur reglerna för torghandeln var på den tiden, förtäljer inte heller historien, men kanske var det som idag, det vill säga att man kostnadsfritt kunde boka en plats av Finspångs kommun.

Det är inte heller lätt att få fram vilka dagar som torghandeln skedde förr i tiden, förutom lördagar, som väl alltid varit en stor dag för torghandeln.

Numera får torghandel äga rum i Finspång, helgfria onsdagar, fredagar och lördagar. Om man vill bedriva torghandel utöver dessa dagar krävs polismyndighetens tillstånd för markupplåtelsen.

När det gäller torghandeln som fenomen, lär den enligt en skrift av kulturhistorikern Edward Blom ha funnits, lika länge som det funnits städer.

I Sverige stod torghandeln ännu under 1800-talet för den huvudsakliga handeln med jordbruksprodukter.

Landsortsbefolkningen från ett stort omkringliggande område begav sig, vanligtvis en dag i veckan, in till städerna och sålde där sina varor.

Ofta skedde handeln direkt från de kärror de kört in varorna med. Genom torghandeln gavs stadsbefolkningen möjlighet att köpa sin mat utan mellanhänder. Men bönderna idkade även handel med varandra, eftersom olika gårdar producerade olika varor. I anslutning till livsmedelsförsäljningen såldes även hemslöjd och annat både av bönder och stadsbor.

Marknad. Trots att det inte var någon snö fanns den juliga stämningen på söndagens julmarknad på Bergslagstorget.
Marknad. Trots att det inte var någon snö fanns den juliga stämningen på söndagens julmarknad på Bergslagstorget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om