Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tomma lägenheter - för 61 miljoner

61 miljoner kronor. Så mycket förlorade Vallonbygden AB i hyresbortfall mellan åren 1998-2002, det visar en färsk rapport från Hyresgästföreningen.

Inga-Lill Johansson, kommunikatör på Hyresgästföreningen tycker att staten ska ta sitt  ansvar och inte låta hyresgästerna betala för tomma lägenheter.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Inga-Lill Johansson, kommunikatör på Hyresgästföreningen tycker att staten ska ta sitt ansvar och inte låta hyresgästerna betala för tomma lägenheter. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-04-17 06:00
Det är inte bara det kommunala bostadsbolaget som gått miste om stora hyresintäkter i Finspång under slutet av 90-talet och början av 2000, men det är allmännyttans bokslut som journalisten Karin Wennermark tagit del av och som ligger till grund för den rapport som nyss kommit.
I rapporten, som inte pekar ut allt som nattsvart, frågar sig författaren om det alls varit möjligt för industriorter att undvika en bostadskris likt den i Finspång med rivning av hus, utförsäljning till danska och norska företag, rivning och flyttning av hus.

Skattereform slog hårt
För vem vill hyra en dyr hyresrätt när man kan bo biligare i både bostadsrätt och villa? Beskattningen av hyresboendet mer än fördubblades i samband med skattereformen.
- I början av 90-talet blev det helt plötsligt billigare att bo i villan än i hyreslägenhet och är det fortfarande, säger Inga-Lill Johansson som är kommunikatör på Hyresgästföreningen.
Samtidigt som skattereformens effekter blev högre hyror och avgifter, minskade staten sina utgifter genom att minska bostadsbidragen och sänka arbetslöshetsförsäkringen och sänka sjukpenningen. Det slog hårt mot industrikommuner, dels för att man redan hade en kraftigt minskad sysselsättning inom industrin att tampas med, dels för att de höga hyrorna märktes snabbt på bostadsmarknaden.

Gjort det mesta
I Finspång har man på en mängd olika sätt försökt komma tillrätta med de tomma lägenheterna.
- När det bara fanns treor som störst på Tegelbruket så slog man ihop dem med ettor för att behålla barnfamiljerna som hyresgäster. När det blev för många tomma lägenheter på Hårstorp så använde man de till att bygga tvättstugor, säger Inga-Lill Johansson.
Men trots det så dras Finspång och andra industriorter med allt för många tomma lägenheter, i stark kontrast till städer som Linköping och de centrala delarna av Norrköping som dras med bostadsbrist. Möjligheten att exempelvis bo i Finspång och jobba eller studera i Linköping har, tvärtemot vad den kanske borde, försämrats i och med att kollektivtrafiken dras in.
Hur ska man då komma tillrätta med problemen?
- Staten borde ta ett mycket större ansvar, det kan inte vara meningen att du dels ska betala din hyra, dels hyran för den tomma lägenheten bredvid din, säger Inga-Lill Johansson.
Vallonbygden AB har under senaste året sålt av lägenheter till norska och danska företag och har på så sätt fått ner antalet outhyrda lägenheter. Om det räcker för att täcka hyresbortfallet i takt med att befolkningsantalet i Finspång fortsätter att sjunka är inte säkert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om