Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Toleransresan tillbaka: "En viktig resa för alla"

Efter två år med pandemitider kunde Bergska genomföra den traditionella toleransresan. "Det är en viktig sak att lyfta och sprida kunskap om", säger eleven Tida Jawara

Omar Widatalla, Tida Jawara, Hugo Eriksson, Tindra Nyberg, Maja Rydell och Lovisa Persson är eleverna som åkte på den traditionella toleransresan.

Omar Widatalla, Tida Jawara, Hugo Eriksson, Tindra Nyberg, Maja Rydell och Lovisa Persson är eleverna som åkte på den traditionella toleransresan.

Foto: Emilie Jurak

Finspång2021-12-29 09:45

Finspångs skolors årliga toleransresa genomfördes nyligen. Tre elever från Bergska gymnasiet, två från Nyhemsskolan och två från Grosvadsskolan besökte Stasifängelset, koncentrationslägret Sachsenhausen och guidades runt i Berlin.

– Vi fick ett ordentligt intryck kring hur det har varit och vad människor har varit med om. Vi har hört och läst om det, men ingen bok eller film kan få en att känna den sorts verklighet vi fick ta del av, säger Tindra Nyberg, en av eleverna som åkte på toleransresan.

undefined
Eleverna berättar att det viktigaste de tagit med sig från resan är faktumet hur verkligt allt har varit, jämfört med skolböckerna och filmer som man får se i skolan.

Resan har tidigare anordnats genom försäljning av olika saker och insamling av bidrag, men på grund av pandemin har det stått still. 

– Egentligen började vi att planera resan för två år sedan, så ett år har vi fått hoppa över resan. Vi har inte haft samma möjlighet som tidigare med försäljning, vi fick i stället ett stipendie från Stieg Larsson-stiftelsen och kommunens demokratipris som har gjort så vi kunnat åka på resan, berättar Anna Hellerstedt, som anordnat toleransresor sen 2003.  

Eleverna fick anmäla sitt intresse att åka på resan och sedan lottades platserna ut av lärare. Sju elever åkte iväg till Berlin i början av december.

– Det som vi tagit med oss från denna resan är att det verkligen har hänt. Att få se ansikten, höra namn och olika berättelser får man sig en annan bild än det man fått av böcker och filmer, berättar Hugo Eriksson.

undefined
Omar Widatalla, Tida Jawara, Hugo Eriksson, Tindra Nyberg, Maja Rydell och Lovisa Persson är eleverna som åkte på den traditionella toleransresan.

Runt 300 elever har åkt på toleransresa genom åren. Tindra Nyberg uppmanar alla som får chansen att åka för att se och lära sig, att ta den.

– Det kanske inte är ett ställe jag skulle åka till på semester, men jag är glad att jag har åkt dit. Man får en bild av hur det ser ut och hur lätt det kan gå överstyr om vi inte värnar om vår demokrati. Det är en viktig resa för alla, säger hon.

– Det är en viktig sak att lyfta och att sprida kunskap om. Människor har blivit sämre behandlade än vissa som har suttit vid makten, det är viktigt att veta vad som har hänt i historien och hur det ser ut idag, förklarar Tida Jawara, som är en av eleverna.

undefined
Tida Jawara höjer vikten av att veta hur historien har sett ut och hur vi tar med oss det in i nutiden och framtiden.

Efter deras resa har de samlat bilder och information för att lära vidare till sina klasskamrater. Den 27 januari anordnar de ett offentligt arrangemang där allmänheten får ta del av elevernas resa.

– Vi kommer ha en utställning på Kulturhuset där alla får komma och ställa frågor, säger Tindra Nyberg.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!