Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tjuvstart på Nobelfesten

Naturvetare på Bergska skolan tjuvstartade Nobelfirandet i veckan. Fysikprofessorn och docenten Lennart Samuelsson, tidigare verksam på Linköpings Universitet, var inbjuden för att tala om årets nobelpristagare i fysik. Det bjöds också på sedvanligt nobelmingel.
- Det är första gången vi gör något sådant här. Jag hoppas det blir en tradition, säger Ann-Catherine Oweling, fysiklärare på skolan.

Elin Hoffrèn och Sophie Andersson kände inte för att mingla. Men dom tyckte hela tillställningen var ett trevligt initiativ. - Fast jag vet faktiskt inte vad nobelpristagaren i fysik heter i år, säger Elin. Foto: Ann Björling

Elin Hoffrèn och Sophie Andersson kände inte för att mingla. Men dom tyckte hela tillställningen var ett trevligt initiativ. - Fast jag vet faktiskt inte vad nobelpristagaren i fysik heter i år, säger Elin. Foto: Ann Björling

Foto:

Finspång2006-12-09 06:00
"Kära Nobelfirare. Det är en stor ära att få hälsa er välkomna till årets första Nobelfirande". Ja, det bjöds på feststämning på Bergska skolan i torsdags. För första gången bjöds till nobelmingel och föreläsning, och det var årets nobelpristagare i fysik som stod på schemat. Amerikanerna John Mather och George Smoot ska på söndag mottaga priset för sitt arbete med kosmisk bakgrundsstrålning, så kallad svartkroppsstrålning. Ett spektrum med olika temperaturer som stöder den tidigare teorin om hur universum blev till - Big-bang.Innan föreläsningen bjöds deltagarna på snittar och cider. I mysig stämning med levande ljus och dämpad belysning minglade de festklädda eleverna med varandra och sina medbjudna gäster. För detta speciella tillfälle hade man bjudit in den tidigare fysikprofessorn, docenten och eremitus Lennart Samuelsson för att föreläsa om årets nobelpris i fysik. Närvarande var alla naturvetarelever som läser fysik, en tradition som man hoppas på att kunna upprätthålla i olika former från och med nu.
- Det är inte så vanligt, men jag hoppas det blir tradition här, säger rektor Åke Liljedahl. I år är det fysikstuderande, nästa år har vi ett annat nobelpris som tema. Jag tror nämligen inte att något av priserna är för svåra att föreläsa om.

Förtjust fysikdocent
Lennart Samuelsson själv var förtjust över att få vara här.
- Det är jättetrevliga ungdomar här ikväll. Jag hoppas att jag ska kunna berätta om nobelpriset på ett lättsmält sätt för eleverna. Jag ska i alla fall försöka, skrattar han.

Snittar
För eleverna själva har inte förberedelserna inför festen varit särskilt stora. Några stod för de goda snittarna och man hade gått igenom föreläsningen på en lektion och gjort lite förberedande frågor.
- Det här är kul, tycker Olivia Markbo och Elsa Einarsson som går i trean. Mer folk än väntat också.
Vad årets nobelpristagare i fysik heter har dom dock ingen aning om.
- Jag vet att det är två personer, men inte vad dom heter, skrattar Olivia.
Andra vet inte ens det. - Nej, jag vet inte alls vem som fått det i år, säger Elin Hoffrén och Sophie Andersson med en mun.
Vad vet ni om Nobelfesten för övrigt?
- Inte så mycket, brukar kolla in kungaparet och vad dom har på sig i år.
Nobelpriset i fysik 2006
Årets Nobelpristagare i fysik heter John Mather och Georg Smoot. De delar på priset för sin forskning kring svartkroppsstrålning i universum. Priset belönar arbetet med att blicka tillbaka på universums barndom, där man försöker förstå stjärnor och galaxers uppkomst. Mätningarna gjordes med COBE-satteliten som skickades upp av NASA 1989. I arbetet har över 1000 forskare och ingenjörer varit inblandade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om