Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tjejkvartett som tar kamp mot rattfylleri

Fyra tjejer i trean på Bergska skolan har som skolprojekt valt att propagera mot rattfylleri.
Med enkät, information och föreläsning hoppas man kunna påverka och upplysa, framförallt sina jämnåriga.

Framför ratten ska man vara nykter fastslår fr v Annamaria Wrzesniewska, Sofia Gustafsson, Caroline Winqvist och Hanna Fredriksson, tredjeårselever på Bergska som i sitt skolprojekt valt att ta strid mot rattfylleriet. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Framför ratten ska man vara nykter fastslår fr v Annamaria Wrzesniewska, Sofia Gustafsson, Caroline Winqvist och Hanna Fredriksson, tredjeårselever på Bergska som i sitt skolprojekt valt att ta strid mot rattfylleriet. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-01-17 06:00
Caroline Winqvist, NS3b funderar på hur det kom sig att de valde just kamp mot rattfylleri som sitt projekt.
- Jag såg ett program om en kille som blev ihjälkörd av en rattfull, det var fruktansvärt gripande, berättar hon. Jag tror att det var då vi bestämde oss.
Man började söka efter material om rattfylleri och bestämde hur man skulle lägga upp det.
- Vi ringde Vägverket och frågade efter material, säger Sofia Gustafsson, NS3a. De var jättevänliga där så vi fick massor av affischer och broschyrer. Så har vi tittat på dokumentärer och så, tillägger hon.

Nedrivna affischer
De fyra tjejerna känner att de haft bra uppbackning av omgivningen.
- Alla lärarna och rektorn har varit jättepositiva och vi har fått ett jättestöd, tycker Annamaria Wrzesniewska, också NS3a.
Men det har blivit ett himla liv ändå, faller Hanna Fredriksson, SPBF3 in. Vi fick tillstånd av rektorn att sätta upp affischer på stan och satte igång. Men vi förstod nog inte hur känsliga vissa är, funderar hon. En del av affischerna är lite stötande och vi fick en hel del reaktioner. Efter att några av affischerna blev nedrivna så vi har tänkt om lite, vi sätter inte upp dom överallt.
En teori som luftas i samtalet är att rattfylla är vanligare i mindre orter.
- Det är ju färre poliser i mindre orter om det är några alls. Och med färre kontroller så minskar ju risken att åka fast, tror Caroline. Det finns säkert de som tar chansen, och om dom skulle åka fast så är straffen så låga att de tycker att det är värt det.
Alla fyra är rörande överens om att straffen är för låga för rattfylleri, de avskräcker inte tillräckligt mycket.

Föreläsning
Härnäst ska tjejerna ställa upp ett bord med foldrar och information på skolan samt ställa samman enkäten; alla är nyfikna på hur svaren där kommer att se ut men en skrämmande sak de redan noterat är att väldigt många någon gång har åkt med någon som kört berusad.
- Sen blir det föreläsning på tisdag, då kommer Björn Söderström hit. Hans föreläsningar lär vara starka, hans egen styvson blev tragiskt dödad på grund av rattfylla, säger Sofia.
Björn Söderström är bland annat anlitad som konsult av Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF), polisen och Vägverket och åker runt på skolor för att berätta hur rattfylla kan slå sönder en familj och ta unga liv. Det blir först en föreläsning för tvåor och treor på Bergska på dagen, sedan ännu en på kvällen som är öppen för allmänheten.
Sedan ska tjejerna ha en utvärdering om projektet.
- Vi har hållt på med det här ganska länge nu, ja sen i september, säger Annamaria, så efter nästa vecka är vi färdiga.
Hanna Fredriksson tycker att projektet har känts väldigt meningsfyllt.
- Om vi bara kan förhindra en enda från att köra onykter så har det här verkligen varit värt allt arbete, fastslår hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om